Denník N

Bugár: Danko sa sám musí rozhodnúť, čo bude robiť v kauze rigoróznej práce. Je to jeho vec, nie koalície

Andrej Danko (SNS) a Béla Bugár (Most-Híd). Foto N - Tomáš Benedikovič
Andrej Danko (SNS) a Béla Bugár (Most-Híd). Foto N – Tomáš Benedikovič

Podľa Bugára je medzi ním a SNS napätie. Pád vlády však vylučuje.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár tvrdí, že Andrej Danko sa sám musí rozhodnúť, čo bude robiť ďalej po odhalení, že jeho rigorózna práca je plagiátom.

Po zasadnutí republikovej rady Mosta-Híd povedal, že jeho predchádzajúce slová boli nesprávne interpretované a šéfa SNS nevyzýval na vyvodenie osobnej zodpovednosti, ale na prijatie osobného rozhodnutia. „Toto je jeho vec. Toto nie je vec koalície. Je to na jeho rozhodnutí, čo s tým bude robiť.“

Uviedol tiež: „My v školách s vyučovacím jazykom maďarským sme mali čítanie s porozumením. Ja som ani len to slovo ‚zodpovednosť‘ nepoužil.“

Vysvetlil, že sa s Dankom snažil najskôr spojiť telefonicky, aby mu tlmočil postoj strany ku kauze jeho rigoróznej práce. Až keď sa mu to nepodarilo, poslal esemesku.

Zasadne koaličná rada

Bugár priznáva, že medzi ním a stranou SNS je napätie, a naznačil, že v otázke Dankovho podvodu s rigoróznou prácou zasadne aj koaličná rada. Predčasné voľby však podľa Bugára nehrozia.

„Keby som bol v jeho situácii, viem, čo mám robiť. Ale pre toto nepadne vláda. Každý v koalícii je zodpovedný za svoje vlastné výroky. Je to vec medzi pánom Dankom a univerzitou. Vadiť by to malo len jeho voličom,“ uviedol Bugár.

Danko cez médiá odkázal koaličným partnerom, aby podporili otvorenie mimoriadnej schôdze. Chce sa tak znova uchádzať o podporu vlády. Bugár potvrdil, že Dankovu žiadosť splní a schôdzu podporí. Šéf Mosta dodal, že keď bude schôdza zvolaná, situáciu prerokuje aj s Dankom a strana sa rozhodne, ako bude hlasovať.

Hovoriť chce až v januári

Šéf parlamentu Danko má podľa zistení Denníka N titul JUDr. za plagiát. Rigoróznu prácu odovzdanú v roku 2000 poskladal z viacerých cudzích textov, bez uvedenia citácií prebral celé strany a kapitoly.

Dankov hovorca Tomáš Kostelník povedal, že Danko sa k svojej práci vyjadrí až v januári, keď ju preverí odborná komisia. Tú zriadila Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, kde Danko svoj titul získal.

V piatok večer sa znova konali zhromaždenia Za slušné Slovensko. Ľudia žiadali aj odstúpenie Danka z postu predsedu parlamentu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Danko

Slovensko

Teraz najčítanejšie