Denník N

Londýnski aktivisti: Viac než väzenia sa bojíme klimatickej zmeny

V Londýne počas víkendu ľudia upozorňovali na nedostatočnú vládnu reakciu na klimatickú zmenu. Foto – Flickr/Julia Hawkins
V Londýne počas víkendu ľudia upozorňovali na nedostatočnú vládnu reakciu na klimatickú zmenu. Foto – Flickr/Julia Hawkins

Ľudia si myslia, že zmena klímy nastane niekedy inokedy a zažije ju niekto iný, ale nie je to pravda, vraví britská aktivistka.

Viac ako šesťtisícovému davu sa podarilo v rámci aktu nenásilnej občianskej neposlušnosti zablokovať päť mostov spájajúcich brehy Temže v centre Londýna, informovala agentúra AFP. Išlo o najväčší environmentálny protest v histórii Veľkej Británie.

„Snažili sme sa pochodovať, lobovať a podpisovať petície. Nič však nevyvolalo zmenu, ktorá je potrebná,“ povedala jedna z organizátoriek, Tiana Jacoutová.

Minulý týždeň hnutie Extinction Rebellion sériou akcií upozorňovalo na nečinnosť britskej vlády v reakcii na zmeny klímy. Sobotný deň bol ich vyvrcholením. Organizátori podujatí sa odvolávajú predovšetkým na najnovšie varovanie OSN o dôkaze klimatického zlyhania.

Na odvrátenie globálnej ekologickej katastrofy nám podľa správy, ktorá odkazuje na nutnosť transformácie naprieč celou spoločnosťou, zostáva iba 12 rokov.

„Spoločenská zmluva bola porušená, a preto je našou morálnou povinnosťou obísť nečinnosť vlády a ísť rebelovať, aby sme obhajovali život my sami,“ vyhlásila Gail Bradbrooková, ďalšia z organizátoriek.

„Žiadna škoda, ktorú spôsobíme, sa nemôže ani len porovnať s trestuhodnou nečinnosťou vlády Spojeného kráľovstva v súvislosti s klimatickým a ekologickým rozpadom,“ dodala Jacoutová.

Polícia zareagovala vyhlásením, že protesty spôsobili 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Svet

Teraz najčítanejšie