Denník N

Domáce násilie je odporné, navyše veľmi drahé. Okráda rodiny aj štáty o peniaze

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Na násilie dopláca poškodená a v hre sú ešte aj dlhodobé následky na deti, ktoré sú jeho svedkami, v horšom prípade aj obeťami.

Fyzicky aj psychicky týrané ženy často dostávajú radu, aby sa zbalili a od násilníka utiekli. Tieto výzvy sú ešte naliehavejšie, ak majú deti, a tie tiež nie sú ušetrené od bitiek či ponižovania alebo útrap. 37-ročná Marta (nie je to pravé meno, redakcia jej sľúbila anonymitu) je jednou z týchto žien. Vysokoškolsky vzdelaná žena, relatívne zabezpečená, so sieťou známych zhodou okolností aj v profesiách, ktoré jej boli po tom, čo opustila alkoholika a násilníka, prospešné.

Marta nepopiera, že odchod z domu, kde jej a dvom malým deťom išlo de facto o život, bola emocionálne náročná udalosť. Prežívala všetko, čo týrané ženy prežívajú, a súčasťou toho bola aj viera, že sa to možno zlepší, ak sa budú viac snažiť. Keď napokon pochopila, že problém nie je v nej a definitívne opustila aj s deťmi domácnosť, došla jej ďalšia vec: domáce násilie spôsobuje aj ťažké finančné bremeno pre jeho obete.

Marta nechcela ísť do domu pre týrané ženy, aj keď keby jej iné nezostávalo, urobila by aj to. Prenajala si byt v inej časti mesta, podarilo sa jej aj umiestniť deti do škôlky, pravdaže už len súkromnej, v štátnej nebolo miesto. Známy manželský pár, obaja právnici, pre ňu napísali žiadosť o rozvod aj predbežné opatrenie o zverenie detí do osobnej starostlivosti, zákaze približovania aj návrh na vylúčenie manžela z užívania domu.

Marte síce odpadli náklady na právnikov, ale narástli všetky ostatné. K tomu ešte prišla o pár mesiacov o prácu. Robila sa reorganizácia a ona preto, že veľa vymeškávala (bola často na péenke pre zranenia spôsobené manželom a mala chorľavé deti), bola medzi prvými, čo museli odísť. Rozvod sa naťahoval, súd rozhodol, že manžel v ich spoločnom dome môže zostať, ak bude využívať samostatný vchod. Pre Martu to však bolo neprijateľné, lebo od násilníka by ju delila len stena. Takže s deťmi zostávala v prenajatom byte. Keď si po roku konečne našla prácu, kde súhlasili, že bude kvôli deťom môcť odchádzať skôr ako o piatej, bolo to v hodine dvanástej. Prakticky mala vo vrecku posledných 50 eur, vybrakovaný účet a dlh u rodičov – dôchodcov.

2 percentá globálneho HDP

Domáce násilie, ktorého obeťami sú predovšetkým ženy, nie je len principiálne zlé a trestné, ale vedie aj k ožobračovaniu obetí a predstavuje aj finančné bremeno pre štáty.

„Výskumy ukazujú, že cena násilia voči ženám by mohla tvoriť okolo dvoch percent globálneho hrubého domáceho produktu. To sa rovná 1,5 bilióna dolárov, čo je de facto veľkosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie