Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O brexite očami írskeho spisovateľa, ktorý ho vidí tak, že Angličania mávajú na rozlúčku aj Veľkej Británii

Vyše pol milióna ľudí vyšlo do ulíc proti brexitu koncom októbra. Foto - Mária Pinčíková
Vyše pol milióna ľudí vyšlo do ulíc proti brexitu koncom októbra. Foto – Mária Pinčíková

Spisovateľ Fintan O’Toole je považovaný za významného britského intelektuála, hoci je vlastne Ír. Ale práve jeho írsky odstup mu umožňuje vidieť Britániu a Angličanov z nadhľadu, ktorého dnes väčšina Britov nie je schopná. V tomto texte vysvetľuje, prečo je Británia v takom chaose.

Po zverejnení dohody o brexite, ktorú premiérka Theresa Mayová vyrokovala v Bruseli a predložila parlamentu, sa strhla búrka a zdá sa, že tento dokument krízu len prehĺbi – parlament ho odmietne a Británia bude čeliť vystúpeniu z EÚ bez akejkoľvek dohody, čo by bola pre krajinu katastrofa – alebo sa odhodlá k opakovaniu referenda.

Je ľahké viniť Mayovú z toho, že túto situáciu spôsobila, ale na vine je celá konzervatívna strana toryovcov, „zatiahli krajinu do najväčšej krízy od druhej svetovej vojny a sú neschopní ju viesť,“ píše O’Toole.

To isté však platí o labouristoch v opozícii. Podľa prieskumov je 86 percent členov labouristickej strany proti brexitu a chcú druhé referendum. Lenže líder labouristov Jeremy Corbyn nedávno vyhlásil, že brexit je hotová vec. Strana je rozštiepená rovnako ako toryovci.

Všetkým je jasné, že Mayovej dohoda síce ponecháva Britániu v relatívne úzkom vzťahu s EÚ (a v colnej únii), ale súčasne ju zbavuje vplyvu na dianie v EÚ. Lenže odchod z EÚ bez dohody je ešte oveľa horší.

„Ako je možné, že celý britský politický systém vyzerá byť v okamihu národnej krízy neschopný predložiť občanom jasné alternatívy?“

Celý problém sa ukrýva v onom slávnom slogane brexitárov pred referendom v roku 2016: „Take back control“ (Vziať si späť kontrolu). Je to brilantný slogan, lebo ľahučko kĺže ponad dve trápne otázky: Čo je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie