Denník N

Penta už vie, ako vyberať poplatky za prednostné vyšetrenie u lekárov

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Extra firma na poplatky alebo vyšetrenia, ktoré nebudú preplácať poisťovne. Aj to sú možnosti, ako by sa dal obísť zákaz vyberania poplatkov.

Už keď poslanci schvaľovali rušenie poplatkov za prednostné vyšetrenie, lekári hovorili, že skúsia nájsť inú možnosť, ako by mohli vyberať peniaze od pacientov, ktorí sú ochotní platiť za konkrétny termín vyšetrenia.

S jedným riešením prišla sieť polikliník ProCare, ktorá patrí pod skupinu Penta. Ak chce ísť pacient do niektorých polikliník ProCare, neplatí priamo im, ale poplatky zaplatí spoločnosti MyCare. Tá má na starosti „manažovanie pacientov“.

MyCare takto poskytuje služby pre štyri polikliniky siete ProCare – dve v Bratislave a po jednej v Nitre a Košiciach. Ďalšie polikliniky, ktoré pod ProCare patria – v Seredi, Žiari nad Hronom a v Bratislave –, medzi zmluvnými partnermi podľa ich stránky nemá.

ProCare tvrdí, že vytvorením spoločnosti, ktorá má vyberať poplatky, nereagovali na zmeny v zákone o poplatkoch. „Nová regulácia poplatkov nebola dôvodom na zmenu produktu. ProCare neviaže svoje strategické rozhodnutia na čiastkové zmeny zákonov,“ povedal šéf siete ProCare Viktor Földes.

Vytvorenie spoločnosti MyCare odôvodnil potrebou kvalitnejšieho, efektívnejšieho a prehľadnejšieho manažmentu aktivít.

Na odčlenení aktivít, ktoré priamo nesúvisia s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, podľa neho pracovali už dlho. Všetko ostatné okrem zdravotnej starostlivosti už podľa neho ponúkajú cez spoločnosť MyCare.

To, aký je vzťah medzi spoločnosťami a ako smerujú peniaze od MyCare do ProCare, Földes nepovedal. „Ide o samostatnú obchodnú spoločnosť, podnikajúcu na vlastný účet,“ dodal.

Lekári hľadajú, ako postupovať

Aj iní lekári hľadajú spôsob, ako vyberať poplatky a neporušiť zákon. Na to, aby vymysleli, ako to urobiť, majú čas do júla. Odvtedy už nesmú podľa zákona vyberať poplatky za prednostné vyšetrenia.

„Od začiatku sme vraveli, že budeme hľadať cestu, aby sme mohli vyberať poplatky, ale nebola by v rozpore so zákonom,“ povedal šéf Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor. Takto podľa neho niektorí lekári prichádzajú mesačne aj o tisíc eur.

Poplatky však nevyberali všetci lekári. Niektorí objednávali pacientov na konkrétny termín aj bez poplatku, iní neobjednávajú vôbec.

Pásztor hovorí, že nie je možné, aby všetci lekári začali objednávať bezplatne, lebo je príliš málo lekárov a priveľa pacientov. Preto podľa neho aj veľa pacientov chce využívať možnosť objednať sa na konkrétny termín.

A ako by chceli lekári postupovať, aby mohli za prednostné vyšetrenia vyberať peniaze? 

Jedným zo spôsobov podľa Pásztora môže byť, že si vyčlenia ordinačné hodiny, pravdepodobne poobede, počas ktorých by vyšetrovali za priamu platbu. Tieto vyšetrenia by tak neplatili poisťovne.

Od poisťovní však chcú, aby preplácali lieky, ktoré lekári aj počas týchto hodí predpíšu.

Poisťovne sa ešte nevyjadrili

Ako si to predstavujú? Pacient by prišiel k lekárovi v stanovenom termíne, ale nezaplatil by za prednostné vyšetrenie, ako to býva teraz zväčša od 10 do 20 eur, ale zaplatil by za konkrétne vyšetrenie. Koľko by pacienti platili, Pásztor nepovedal.

„Ale nebolo by to toľko, čo platia poisťovne, lebo tá suma je smiešna,“ dodal. Ak by mu lekár predpísal lieky, tie by mu už preplatila poisťovňa. Ide však len o možnosť, ešte to nemajú podľa Pásztora doriešené.

„Poskytovatelia predstavili viaceré návrhy, ku ktorým nebolo možné, vzhľadom na ich rôznorodosť, zaujať jednoznačné stanovisko. Zdravotná poisťovňa môže riešiť len tie úhrady, ktoré sú v zmysle zákona,“ tvrdí najväčšia, Všeobecná zdravotná poisťovňa.

„Pri tomto návrhu je potrebné riešiť problém súladu s platnou legislatívou,“ pridala sa Dôvera.

Vytvorenie samostatnej firmy, ktorá by mala na starosti len vyberanie poplatkov, ako to je u MyCare, je podľa šéfa Asociácie súkromných lekárov spôsob, ale len pre siete, nie pre jednotlivé ambulancie.

Analytik: Zlé rozhodnutie vlády

„Očakávam, že nejaké kreatívne riešenie nájdu viacerí poskytovatelia, hoci to nemusí byť také ako v prípade MyCare a ProCare,“ hovorí analytik HPI Tomáš Szalay. Lekári sa však modelom, ktorý zaviedli polikliniky Penty, môžu inšpirovať.

Zrušenie možnosti vyberať poplatky za prednostné vyšetrenia podľa neho nie je správne. „Zákaz poplatkov bol zlý, nešťastný a legislatívne zmätočný. Je pochopiteľné, že poskytovatelia sa voči týmto zmenám budú brániť, a nielen ProCare, ale každý,“ dodáva Szalay.

Časť ambulancií mala práve na poplatkoch založený svoj biznis. Poplatky ľudia podľa neho platili dobrovoľne, lebo od polikliník alebo ambulancií čakali služby či servis, ktoré by inde bez zaplatenia nedostali.

Riešením by podľa Szalaya bolo, ak by sa poplatky legalizovali a určil sa strop. „Kým poplatky nebudú oficiálne existovať, tak nebudeme vedieť chrániť tých, pre ktorých je päť eur veľa,“ dodal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie