Denník N

Trump neverí obchodu ani rokovaniam s Áziou

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

USA sa oprávnene hnevajú na vzostup Číny, ale v skutočnosti opúšťajú bojisko a prenechávajú ho Pekingu.

Autor je americký novinár a politológ
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Je ľahké nechať sa rozptýliť cirkusom okolo Trumpovho prezidentstva. Ale čo je jeho väčším efektom? Ak sa chceme dozvedieť odpoveď na túto otázku, mali by sme sa pozrieť na tri minulotýždňové stretnutia, ktoré sa odohrali na opačnej strane planéty.

Nezvestný Trump

Ide o samit združenia ASEAN a o Východoázijský samit, ktoré sa konali v Singapure, a o konferenciu združenia APEC v Papue Novej Guinei. Týchto stretnutí sa zúčastnili všetky hlavné ázijské krajiny a boli zvlášť dôležité preto, že krajiny v tomto regióne sa snažia zorientovať v situácii, ktorá prichádza raz za ľudský život, totiž v čase obrovského rastu čínskej moci. Preto je kľúčové, aby rozumeli úlohe ešte stále jedinej svetovej superveľmoci, Spojených štátov.

Lenže prezident Spojených štátov je nezvestný. Donald Trump sa rozhodol do Ázie necestovať a namiesto seba tam poslal viceprezidenta Mika Pencea. Porovnajme si to s ostatnými. Čínsky prezident Si Ťin-pching, jeho rusky náprotivok Vladimir Putin a indický premiér Narendra Modi išli buď do Singapuru, alebo do Papuy. Japonský premiér Šinzo Abe a juhokórejský prezident Mun Če-in cestovali tam aj tam. Skutočne, okrem amerického prezidenta bol na samitoch každý.

Ázijské krajiny sa neustále sťažujú, že hoci sa USA hnevajú na vzostup Číny, ako to na samite ASEAN-u zdôraznil aj viceprezident Pence, v skutočnosti opúšťajú bojisko a prenechávajú ho Pekingu. Účasť na stretnutiach, tvorba agendy, udržiavanie spojenectiev a prehlbovanie väzieb s regiónom si vyžaduje čas. Neustála absencia záujmu zo strany amerického prezidenta tento strach len posilňuje.

Ozvena Ameriky

Vidíme to napríklad na ústupe Spojených štátov z ázijského obchodu. Nie tak dávno sme sa blížili k vytvoreniu dvoch mechanizmov, ktoré by do tohto regiónu priniesli väčšiu prosperitu a spoluprácu. Bolo to Transpacifické partnerstvo a Regionálne ekonomické partnerstvo. Z toho prvého Trump Ameriku úplne vyviedol, čím podkopal cieľ paktu, ktorým bola alternatíva k systému, kde by dominovala Čína. Druhé partnerstvo, ktoré zahŕňa aj Čínu, bolo tiež myslené ako možnosť otvoriť ázijské ekonomiky a zvýšiť obchod a spoluprácu v regióne. Ale po 24 kolách vyjednávania sa práca na partnerstve spomalila a možno dokonca aj skončila.

India sa snaží chrániť svoj trh pred čínskym dovozom, iné krajiny sa snažia nepustiť k sebe indický sektor služieb. A každý sa môže utešovať tým, že toto všetko je jednoducho len ozvenou toho, čo pri obchodných vyjednávaniach robia USA.

Späť k ochranárstvu a socializmu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie