Denník N

Ľudia naňho pískali. Mladík Zverev porazil Federera aj Djokoviča a vyhral Turnaj majstrov

Alexander Zverev. (AP Photo/Tim Ireland)
Alexander Zverev. (AP Photo/Tim Ireland)

Mužský tenis bol v posledných rokoch športom, ktorý príliš neprial mladým senzáciám. Veľké turnaje vyhrávali veteráni Federer s Nadalom či skúsená generácia Djokoviča, Murrayho a Wawrinku.

Na okruhu ATP sa však po dlhom čase predsa len rysuje generačná výmena. Jej symbolom sa môže stať prekvapujúce víťazstvo 21-ročného Nemca Alexandra Zvereva na koncoročnom Turnaji majstrov v Londýne.

Zverev v semifinále v dvoch setoch porazil Rogera Federera a vo finále aj svetovú jednotku Novaka Djokoviča, ktorému vrátil prehru zo skupiny. Pre mladíka ide o štvrtý tohtoročný titul a zatiaľ najväčšie víťazstvo kariéry.

„Chcel by som pogratulovať Novakovi k skvelému týždňu a druhej polovici sezóny. Takmer si neprehral zápas a som veľmi vďačný, že práve ja som ťa mohol poraziť,“ hovoril skromne tenista, ktorý rok uzavrie ako svetová štvorka.

Dieťa emigrantov

Zverev po víťazstve ďakoval aj legendárnemu Ivanovi Lendlovi, ktorý mu pomáha od US Open, a svojim rodičom. „Chcel by som sa poďakovať svojmu otcovi, ktorý ma celý život trénuje. Pravdepodobne bude plakať až do budúceho roka,“ povedal takmer dvojmetrový hráč.

Sascha pochádza z tenisovej rodiny, aktívnym hráčom je aj jeho starší brat Mischa a tenisu sa venovali obaja ich rodičia. Alexander Zverev starší kedysi reprezentoval Sovietsky zväz v Davisovom pohári, v ktorom dokázal poraziť aj Miloša Mečířa.

Spolu s manželkou Irinou v roku 1991 emigrovali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie