Denník N

Porodila dvojičky, domov si doniesla len jedno dieťa. Ľudia sa tvária, akoby to druhé nikdy neexistovalo

Ilustračné foto - Flickr.com/Daniel Wehner
Ilustračné foto – Flickr.com/Daniel Wehner

V Silviinom tehotenstve sa vyskytol zriedkavý syndróm, ktorý dovolil prežiť len jednej z jej dvoch dcér.

Keď sa 30-ročná Silvia dozvedela, že čaká jednovaječné dvojčatá, začala si hľadať informácie na internete. Viacplodové tehotenstvá sú zväčša rizikovejšie, navyše ona už raz o dvojičky prišla. Pri čítaní narazila aj na transfúzny syndróm dvojčiat (TTTS), čo je zriedkavá, ale vážna komplikácia v prípade, ak dvojčatá majú spoločnú placentu.

Za normálnych okolností cievy v placente a na jej povrchu umožňujú, aby obidve deti dostávali rovnaké množstvo krvi. V prípade TTTS to však takto nefunguje a jedno z detí –“darca“ – dodáva krv aj druhému – „prijímateľovi“. To spôsobuje, že „darca“ neprospieva, ako by mal, a prijímateľ má takisto problémy: má vyšší tlak, čo oslabuje jeho srdce.

Prognóza nie je povzbudivá: syndróm sa síce dá korigovať v maternici, ale hrozí smrť, predčasný pôrod či vážne poškodenie jedného alebo oboch bábätiek.

Chceli sme len poznať pohlavie

Silvia hovorí, že brala na vedomie, že takáto možnosť tu je, ale nemyslela si, že by sa jej to mohlo stať. Lekári dodnes nevedia, prečo tento stav, postihujúci 10 až 15 percent dvojčiat s jednou placentou, vzniká. Nenašli žiadnu genetickú príčinu, nedá sa mu zabrániť ani správnou životosprávou v tehotenstve, neexistuje prevencia.

V polovici mája Silviu objednali na ultrazvuk, aby zistili pohlavie dvojičiek. „Potvrdili nám, že sú to jednovaječné dvojčatá dievčatká. Ale na tvári lekárky som hneď videla, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie