Denník N

Policajtom sa viac nechce vyšetrovať Kaliňáka za Vietnam, generálna prokuratúra to preverí

Robert Kaliňák je advokátom, kedysi bol poslancom Smeru a ministrom vnútra. Foto - TASR
Robert Kaliňák je advokátom, kedysi bol poslancom Smeru a ministrom vnútra. Foto – TASR

Prokurátorka krajskej prokuratúry nevidí dôvod na ďalšie vyšetrovanie účasti bývalého ministra vnútra na únose. Vyšetrovať už chcú len Vietnamcov.

Keď Denník N začiatkom augusta zverejnil výpovede slovenských policajtov o tom, ako nechtiac asistovali pri únose vietnamského manažéra Trinh Xuan Thanha z Berlína, cez Slovensko až do Moskvy, generálny prokurátor Jaromír Čižnár sľúbil, že orgány činné v trestnom konaní prípad dôsledne prešetria.

Po takmer štyroch mesiacoch vyšetrovania to však vyzerá tak, že inšpekcia ministerstva vnútra urobila nevyhnutné úkony, ale do poriadneho vyšetrovania sa pustiť nechce. Tento postup teraz odobrila aj krajská prokuratúra v Bratislave, keď odsúhlasila postup inšpekcie v tom, že už nebude vyšetrovať slovenských verejných činiteľov.

„Doposiaľ vykonaným dokazovaním sa skutočne nepodarilo zistiť, že by niektorý z príslušníkov policajného zboru alebo niektorý z členov vlády boli účastní, či mali vedomosť o nesúhlasnom či protivoľnom naložení štátneho príslušníka Vietnamskej socialistickej republiky do lietadla patriaceho pod letku ministerstva vnútra,“ napísala prokurátorka Soňa Juríčková.

Nielen z článku Denníka N, ale najmä zo samotného vyšetrovania pritom vyplynuli podozrivé skutočnosti, ktoré polícia mala riadne preveriť. Inšpekcia sa však chce sústrediť už len na vyšetrovanie „presne neustálených osôb mužského pohlavia ázijského pôvodu, ktorými sú s najväčšou pravdepodobnosťou štátni príslušníci Vietnamskej socialistickej republiky“, ktorí mali manažéra uniesť z Berlína. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Kaliňák

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie