Denník N

Prípad Harabin. Profil sudcu, ktorý sa nikdy necíti porazený a vracia sa do politiky

Štefan Harabin. Foto - TASR
Štefan Harabin. Foto – TASR

Pred štyrmi rokmi sa mnohí tešili, že Štefan Harabin odchádza z verejného priestoru. No on roky pracoval na návrate. Vynoril sa ako prezidentský kandidát a dnes je v prieskumoch tretí, tesne za druhým miestom.

Stalo sa to v máji pred štyrmi rokmi v Sobranciach. Štefan Harabin pochopil, že sa už nestane tretí raz predsedom Najvyššieho súdu a končí v Súdnej rade, ktorú viedol.

Po dlhých rokoch suverénneho panovania stratil podporu kolegov. Presnejšie, podriadených kolegov. Fakticky prehral. Bolo jasné, že isté má už len miesto na Najvyššom súde. Je to dosť pre človeka veľkých ambícií a bažiaceho po moci?

Prešlo len pár minút a Harabin zo Sobraniec vyslal signál, že nič nevzdáva. „Ja som prehral? Veď som mal najviac hlasov. Ja som vyhral,“ poukázal obratne na to, že v hlasovaní získal šesť hlasov. Síce najviac, no málo na to, aby pokračoval na čele justície.

Taký je Harabin. Porážku si nepripustí. Ale to, že vládny Smer ho „odpísal“ a bez politického krytia nemá šancu, si v dome kultúry v Sobranciach napriek silným rečiam dobre uvedomil.

V roku 2014 začal novú životnú etapu a postupne si budoval zázemie na novú kariéru, ktorá bude vrcholiť v nasledujúcich mesiacoch. Občas možno pôsobí pri práci s novými médiami trochu nemotorne, no o to viac je autentický.

Video: Harabin bojuje s technikou (pustite si záver videa od 10:00)

https://www.youtube.com/watch?v=bpCF_sC8urs&feature=share&fbclid=IwAR1RdF1jDvd0LWLiMMqsK1P0T0-uMSG9JWGPrtN_1VoHOsvtv4Pqoca_nn8

Dnes je už Harabin skúseným youtuberom, aktívnym komentátorom na facebooku, autorom vlastnej biografie a desiatkami relácií ošľahaným moderátorom rozhlasových programov, i keď v reláciách by mal vystupovať len ako hosť. Sudca, ktorý nešetrí hodnotiacimi úsudkami a silnými slovami. Otec, Slovan, kresťan ochraňujúci našu civilizáciu pred cudzími vplyvmi.

Tak sa profiluje už ako prezidentský kandidát, ktorý má svoj volebný tím na čele „s emeritným predsedom Matice slovenskej“ Mariánom Tkáčom. Hlási, že už zozbieral dostatok hlasov na to, aby sa mohol oficiálne zúčastniť prezidentského súboja. Novembrový prieskum agentúry Focus ukázal, že je tesne tretí a má dôvod veriť, že sa môže dostať aj do druhého kola volieb.

A aby bol jeho aktuálny profil kompletný – čelí ďalšiemu, už siedmemu disciplinárnemu návrhu. Len v týchto dňoch na neho podala nový návrh jeho šéfka na Najvyššom súde – tentoraz za to, akým spôsobom vstupoval ako sudca do rozhodovania o už odsúdenom šéfovi podsvetia Robertovi Lališovi, alias Kýblovi.

Porážku nepripustí

Vráťme sa do roku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Štefan Harabin

Slovensko

Teraz najčítanejšie