Denník N

Sonda prvýkrát preskúma vnútro Marsu, ak zvládne sedem minút hrôzy pri pristávaní

Takto by mala pracovať sonda InSight na Marse. zdroj – NASA
Takto by mala pracovať sonda InSight na Marse. zdroj – NASA

V pondelok sa sonda InSight pokúsi pristáť na planéte.

V pondelok budú v napätí nielen pracovníci NASA, ale aj ľudia v Amerike či Európe, ktorí budú udalosť sledovať na špeciálnych večierkoch. Pred deviatou večer nášho času má na Marse pristáť sonda InSight.

V niečom bude výnimočná. Sonda, ktorú začiatkom mája na 500 miliónov kilometrov dlhú cestu vyslala z Kalifornie americká NASA, ako prvá detailnejšie preskúma vnútro Marsu. Môže tým ozrejmiť aj to, ako vznikla samotná Zem.

„S využitím veľmi citlivých geofyzikálnych metód sa pokúsi určiť veľkosť a zloženie jadra, plášťa a kôry Marsu a takisto určiť vnútorné teplo a veľkosť tepelného toku, ktorý postupuje z vnútra planéty na jej povrch,“ hovorí pre Denník N kozmický inžinier Ján Baláž  z Ústavu experimentálnej fyziky SAV.

Zostupovať bude aj pomocou padáka, náraz majú tlmiť tri nohy. Zdroj – NASA

Uhol 12 stupňov

Ešte predtým však sondu čaká v pondelok najnáročnejšia časť jej cesty – vstup do atmosféry, zostup a pristátie na povrchu planéty. Nie je vôbec isté, že všetko prebehne šťastne.

„Je na to klasický výraz – sedem minút hrôzy,“ povedal pre Forbes Rob Grover z Laboratória prúdového pohonu (výskumné centrum NASA) v kalifornskej Pasadene.

Ako píše NASA, 40 percent misií na Mars (či už na povrch, alebo len na orbitu planéty) v histórii vesmírneho výskumu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie