Denník N

Všetko o globálnom pakte o migrácii, pre ktorý Lajčák hrozí demisiou

Miroslav Lajčák sa kompaktu venoval aj ako predseda 72. Valného zhromaždenia OSN. Jeho podporu považuje za principiálnu vec. Foto – TASR/AP
Miroslav Lajčák sa kompaktu venoval aj ako predseda 72. Valného zhromaždenia OSN. Jeho podporu považuje za principiálnu vec. Foto – TASR/AP

Aktualizované o 10.35 – Minister zahraničia Miroslav Lajčák hovorí o demisii, ak Slovensko odmietne pakt OSN o migrácii. So šéfkou Ligy za ľudské práva Zuzanou Števulovou rozoberáme argumenty tých, ktorí s paktom nesúhlasia. Kde urobil Lajčák naozaj chybu?

Minister zahraničia Miroslav Lajčák hovorí, že ak Slovensko odmietne Globálny pakt OSN o migrácii (slovenská verzia dokumentu), podá demisiu. Pred dnešným rokovaním vlády priznal spor s Robertom Ficom a hovorí, že politici si postojmi k paktu riešia preferencie.

Informácia zaskočila aj premiéra Petra Pellegriniho pri príchode na rokovanie vlády.

Vládne strany Smer a SNS sa v uplynulých dňoch nepostavili za Lajčáka a odmietajú, aby sa Slovensko pridalo k paktu o migrácii, ktoré pripravoval ako šéf Valného zhromaždenia OSN. Hoci nie je právne záväzný, odmieta ho aj liberálna opozičná SaS, aj populisticko-konzervatívna Sme rodina, ktorej líder zvykne šíriť hoaxy o migrantoch.

O tom, či sú ich výhrady postavené na faktoch, sme sa rozprávali so šéfkou Ligy za ľudské práva Zuzanou Števulovou.

Čo je to vlastne kompakt o globálnej migrácii?

Je to dokument, na ktorom pracoval takmer celý svet na pôde OSN skoro dva roky. Výsledkom je spoločný text, ktorý nastavuje rámec spolupráce všetkých krajín sveta v oblasti migrácie tak, aby bola na prospech všetkým – štátom (z ktorých ľudia migrujú, cez ktoré prechádzajú a ktoré sú ich cieľovými krajinami), obyvateľom v týchto štátoch a nakoniec aj samotným migrantom a migrantkám.

SNS tvrdí, že zasahuje do suverenity migračnej politiky, je to tak? 

Nie. Pakt upevňuje  medzinárodnú spoluprácu medzi všetkými zainteresovanými stranami v oblasti migrácie, pričom uznáva, že žiaden štát nedokáže vyriešiť migráciu sám, a zároveň potvrdzuje suverenitu štátov a ich záväzkov vyplývajúcich z medzinárodného práva.  

Dokonca ani sociálnodemokratický premiér Peter Pellegrini (Smer), ktorý by si želal Lajčáka za prezidenta, sa zaňho nepostavil a odmieta verejne podporiť kompakt

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Pakt OSN o migrácii

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie