Denník N

Misha Glenny: McMafia je horšia ako terorizmus, ľudia si nedokážu predstaviť, koľko má peňazí

Britský novinár a historik Misha Glenny a obálka jeho knihy McMafia. Foto - Mishaglenny.com
Britský novinár a historik Misha Glenny a obálka jeho knihy McMafia. Foto – Mishaglenny.com

Prečo je drogová mafia silnejšia ako štáty, Spojenému kráľovstvu hrozí rozpad a kyberzločinci začali ťažiť bitcoiny, rozpráva britský novinár a historik Misha Glenny.

Misha Glenny je uznávaný britský novinár, ktorý vo svojich knihách mapoval organizovaný zločin, kyberzločincov aj vojnu v bývalej Juhoslávii. Podľa jeho knihy McMafia sfilmovala BBC rovnomenný seriál, ktorý ovplyvnil politickú debatu o mafii a praní špinavých peňazí. Na Slovensko prišiel na Stredoeurópske fórum. K svojej práci pristupuje tak, že predpokladá, že jeho počítač je heknutý.

Rozprávali sme sa:

  • prečo považuje brexit za katastrofu a britskú vládu za úplne nekompetentnú
  • o ohrozenej existencii Spojeného kráľovstva
  • prečo pri brexite vyhráva Rusko na všetkých frontoch
  • cynizme Ruporta Murdocha a jeho médií
  • ako Slovensko vybočuje z trendu, ktorý nastavilo Maďarsko a Poľsko
  • ako kyberzločinci objavili čaro ťaženia bitcoinov
  • hekeri najatí štátmi zarábajú na svoje operácie a každý sleduje každého
  • prečo si tajné služby uchovávajú zašifrovanú komunikáciu, ktorú nedokážu rozlúsknuť
  • o skazenom svete bánk a tom, že je niečo zhnité v štáte dánskom
  • o obrovských financiách drogovej mafie, ktorá je silnejšia ako štáty

Ako britského investigatívneho autora sa vás hneď na začiatok musím opýtať, ako vnímate celý ten chaos okolo brexitu? 

Všetko, čo sa u nás deje okolo brexitu, je šialené. Nikdy sme nič také nevideli. Britská vláda aj opozícia sú veľmi nekompetentné, ignorantské a zlyhali pri tej základnej zodpovednosti – chrániť záujmy svojich ľudí. V živote som niečo také ešte nevidel, je to najväčšia kríza od druhej svetovej vojny. Brexit bude katastrofou pre Spojené kráľovstvo.

Prečo?

Keď David Cameron (bývalý britský konzervatívny premiér) oportunisticky zvolal referendum, nikto skutočne nerozumel, ako veľmi sme integrovaní s Európskou úniou a aké sú pre nás vzťahy s ňou dôležité . Nemyslelo sa na to, aké ničivé bude opustenie Únie. Rozhodli sme sa ísť do konkurenčného boja s naším najväčším obchodným partnerom, s ktorým sme spolupracovali od 70. rokov. A to v čase, keď sa medzinárodné obchodné vzťahy stávajú oveľa brutálnejšími a súťaživejšími, obzvlášť s USA. Spojené kráľovstvo bude v oveľa slabšej pozícii. Nie je prekvapením, že EÚ trvá na udržaní špeciálnych vzťahov so Severným Írskom. Vláda v Londýne ohrozuje nielen naše ekonomické záujmy, ale aj existenciu Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska ako takú.

Môže to mať až také dramatické dôsledky?

Škótsko je extrémne nešťastné z toho, čo sa deje. Som presvedčený, že v najbližších piatich až desiatich rokoch bude v Škótsku väčšina za nezávislosť. V Severnom Írsku riskujeme obnovenie ozbrojeného konfliktu, ktorý ukončiť trvalo tak dlho. Ak sa na to pozriete geopoliticky, Rusi, samozrejme, povzbudzovali Britov do brexitu od začiatku.

Zohrali v tom nejakú rolu?

Som o tom presvedčený.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie