Denník N

Fico 2016: Miro Lajčák je svetový diplomat. Lajčák 2018: Fica radí k zápecníkom

Robert Fico dlhé roky Lajčáka chválil, ten mu na oplátku pomáhal v kampani. Foto N - Tomáš Benedikovič
Robert Fico dlhé roky Lajčáka chválil, ten mu na oplátku pomáhal v kampani. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ako Fico dlhé roky vychvaľoval Miroslava Lajčáka a využíval ho v kampani, až mu minister začal odkazovať, že sa správa provinčne.

Keď pred dvoma rokmi začali novinári písať o kauze okolo slovenského predsedníctva na ministerstve zahraničných vecí, reagoval na to Robert Fico agresívne. Výpoveď bývalej úradníčky Zuzany Hlávkovej proti ministrovi zahraničia Miroslavovi Lajčákovi označil za útok na Slovensko.

„Som predseda vlády a mojou povinnosťou je chrániť mojich ľudí,“ naštartoval sa Fico na úvod tlačovej konferencie. Lajčák sedel po jeho boku a musel si o novinároch od premiéra vypočuť aj tento výrok: „Niektorí z vás sú špinavé protislovenské prostitútky a stojím si za týmto výrazom.“

Lajčáka, ktorého politici Smeru familiárne volajú „Miro“, zvykol Fico chrániť i chváliť. Ministrom bol vo všetkých vládach Smeru, len v tej prvej nastúpil v roku 2009 až do druhej polovice funkčného obdobia. Šéf diplomacie sa Ficovi za jeho podporu odvďačoval okrem profesionálneho výkonu práce aj lojalitou. S Ficom nikdy verejne nepolemizoval. Keď dostal otázku, čo vraví na výroky o protislovenských prostitútkach, odmietol premiérove slová komentovať.

Spor, ku ktorému teraz medzi nimi došlo, je nóvum. Fico cez víkend na videu kritizoval globálny pakt OSN o migrácii, ktorého podobu Lajčák formoval ako šéf valného zhromaždenia. Lajčák v utorok reagoval poznámkami, že takýmto spôsobom sa robí len ​„naša malá, zápecnícka politika“.

​„Nemôžeme sedieť za pecou a dávať statusy na Facebooku, ak máme nejaké výhrady, tak ich treba pomenovať,“ povedal Lajčák.

Fico-Mečiar-Slota bola „dobrá vláda“

Pokiaľ by chcel Fico v ďalších dňoch pokračovať v spochybňovaní postojov ministra zahraničných vecí, robilo by sa mu to ťažko. Zoznam pochvál, ktoré on i ďalší politici Smeru „Mirovi Lajčákovi“ doteraz adresovali, je takmer nekonečný.

Začalo sa to už v januári 2009, keď Lajčáka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie