Denník N

Akoby sme išli do Mordoru. Šofér autobusu zachránil v Kalifornii pred ohňom vyše dvadsať detí

Požiar zničil 16-tisíc budov. Foto - tasr/ap
Požiar zničil 16-tisíc budov. Foto – tasr/ap

Ohne horeli všade okolo cesty, no autobus s 22 deťmi sa po piatich hodinách dostal do bezpečia.

Počtom obetí je to najhorší požiar v celých Spojených štátoch za posledné storočie. Plamene na severe Kalifornie zabili už 79 ľudí.

Toto číslo mohlo byť ešte vyššie, nebyť Kevina McKaya, autobusára, ktorý pred požiarom zachránil troch učiteľov a 22 detí. CNN, ktorá s ním robila rozhovor, ho nazvala „autobusárom z neba“.

Kevin McKay (41) pracoval ako šofér školského autobusu v meste Paradise len pár mesiacov. Keď sa k tomuto dnes už takmer úplne zničenému 27-tisícovému mestu blížil požiar, v miestnej základnej škole ešte stále bolo 22 detí, po ktoré nestihli alebo nemohli prísť rodičia.

McKay sa po dohode s riaditeľom školy rozhodol evakuovať ich. Spolu s ním nastúpili do autobusu aj učiteľka Mary Ludwigová (50) a učiteľka v škôlke Abbie Davisová (29). Čakala ich päťhodinová cesta, na ktorú nikdy v živote nezabudnú.

Vyzliekol si tričko

McKay pre CNN povedal, že lesné požiare už videl, no toto bolo iné. „Nepočul som ešte o požiari, ktorý sa približuje na tisíc miestach súčasne. Bolo to, akoby sme mierili do Mordoru,“ povedal McKay pre americkú televíziu.

Cesty boli zapchaté a ohne horeli po oboch stranách. Postupne do autobusu začal vnikať dym. Učiteľky, ktoré upokojovali deti, si všimli, 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie