Denník N

Lajčák kritizuje Smer a hrozí demisiou, pre Pellegriniho je to len hypotéza

Foto – TASR
Foto – TASR

Mesiace ho presviedčajú, aby sa stal prezidentským kandidátom Smeru, a v čase, keď sa blíži definitívne rozhodnutie, vyslovia jeho práci nedôveru.

V takej situácii je dnes minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Inokedy vo vyjadreniach zdržanlivý diplomat na to zareagoval v debate s novinármi ešte pred rokovaním vlády slovami, že zvažuje demisiu.

Tvrdé slová diplomata

Jeho spor so Smerom sa rozbehol po tom, čo predseda Smeru Robert Fico v piatok verejne odmietol globálny pakt OSN o migrácii, ktorý Lajčák ako predseda Valného zhromaždenia OSN presadil. „Asi áno,“ odvetil Lajčák na otázku, či by zvažoval demisiu, pokiaľ by v parlamente prešiel návrh, po ktorom by Slovensko nemohlo podpísať pakt OSN.

„Hrajú svoje hry a mňa tieto hry veľmi iritujú. Lebo ma stavajú do polohy nesvojprávneho človeka,“ vravel o snahe urobiť z neho prezidentského kandidáta. „Nie je to o tomto dokumente. Všetci si riešia preferencie. Všetci si riešia tú malú, zápecnícku, domácu politiku,“ tvrdil zasa o dokumente OSN.

Proti právne nezáväznému textu vystupuje okrem vládnych strán Smer a SNS aj SaS a Sme rodina. Viac krajín vrátane Spojených štátov, Rakúska, Maďarska, Česka, Bulharska a najnovšie aj Estónska oznámilo, že sa k iniciatíve globálneho paktu OSN nepripoja. Finálne rozhodnutie o pakte nepadne koncom roka v Marrakéši, ale rozhodne sa o ňom až na hlasovaní v OSN.

Minister zahraničných vecí sa zamýšľal, prečo ho jeho stranícki kolegovia pasujú do roly prezidentského kandidáta. „Na jednej strane som akože zlyhal, de facto som zradil záujmy Slovenska ako predseda Valného zhromaždenia, čo je nezmysel, ale takto sa to snažia naznačovať, a na druhej strane mám byť dosť dobrý na prezidenta,“ uviedol. Odpoveďou na tento paradox je podľa neho vnútorná politika a preferencie.

Lajčák tiež odkázal, že si váži vysokú podporu v prieskumoch preferencií možných prezidentských kandidátov. „Vidím to ako ocenenie mojej práce na poli diplomacie a zahraničnej politiky. Tej sa chcem venovať aj naďalej.“

O možnej demisii hovoril Lajčák aj po zasadnutí vlády. „Som minister zahraničných vecí, nominovaný Smerom. Mám za sebou už nejakú históriu a teraz je to trošku aj otázka dôvery.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pakt OSN o migrácii

Slovensko

Teraz najčítanejšie