Denník N

SaS, filiálka Liptov. Ako funguje najväčšia opozičná strana v regiónoch (reportáž)

Liptovský salaš, Kriváň, Tatralandia a múzeum Andreja Hlinku. Foto N – Andrej Bán
Liptovský salaš, Kriváň, Tatralandia a múzeum Andreja Hlinku. Foto N – Andrej Bán

Nedávne komunálne voľby sú svojho druhu úkazom, všetci sú ich víťazmi. Zašli sme na Liptov, aby sme oddelili realitu od marketingu.

Mohli by sme začať zopár číslami, trebárs takto: SaS má v okrese Liptovský Mikuláš dvoch členov, v susednom okrese Poprad až dvojnásobne viac – štyroch. Ani tento mierne ironický fakt by vás nemal odradiť od skúmania strany, ktorá je najväčším vyzývateľom Smeru.

Pri SaS sú aj iné čísla, grafy či tabuľky.

V komunálnych voľbách teraz kandidovalo 93 z 209 členov SaS, v koalíciách mali viac ako 1800 kandidátov. Isteže, 7 zvolených starostov samostatne a 53 v koalícii nie je terno, je to však viac, ako získala strana v roku 2014 (5 starostov a 14 v koalícii). O náraste vypovedá aj údaj, podľa ktorého má SaS o 24 percent viac poslancov a o 40 percent viac starostov ako po predchádzajúcich voľbách.

To všetko je síce relatívny úspech SaS v porovnaní s minulosťou, na Smer sa však naďalej z hľadiska absolútnych čísel „nechytá“.

Od KSS po Smer

Jeden volebný obvod, ktorý tu napriek odhodlaniu mnohých ponovembrových vlád zmeniť ho naďalej máme, znamená prostú vec. Strane v parlamentných voľbách zabezpečí úspech výrazný líder. Stačí jeden. Fico, Sulík či Kotleba.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komunálne voľby 2018

Slovensko

Teraz najčítanejšie