Denník N

Na integráciu migrantov nie sme pripravení, môžeme si za to sami

Zachránený africký imigrant ukazuje znak víťazstva po vylodení z talianskeho námorného plavidla Bettica v sicílskom prístave. FOTO - TASR/AP
Zachránený africký imigrant ukazuje znak víťazstva po vylodení z talianskeho námorného plavidla Bettica v sicílskom prístave. FOTO – TASR/AP

Slovensko patrí dlhodobo k najhorším krajinám v integrácii cudzincov. Reformy sa však dajú spraviť relatívne rýchlo, upozorňuje analytik bruselského think-tanku, ktorý sa venuje problémom s migrantmi.

V porovnaní s inými európskymi krajinami patrí Slovensko dlhodobo medzi najhoršie krajiny z pohľadu práce s cudzincami – teda ľuďmi, ktorí sa nenarodili na Slovensku.

Nedávno to potvrdil aj rebríček MIPEX, ktorý analyzuje vplyv opatrení na podporu integrácie migrantov. Z celkovo 38 hodnotených krajín sme skončili na 34. mieste, štyri roky predtým sme sa umiestnili ako predposledná krajina.

Zanedbávaný problém

Znamená to, že Slovensko prácu s cudzincami dlhodobo zanedbáva a aj preto by u nás migranti mohli mať problém integrovať sa do spoločnosti. Veľmi zlé hodnotenie sme mali predovšetkým v oblasti integrácie migrantov na náš pracovný trh či pri poskytovaní adekvátneho vzdelania pre ich deti.

Thomas Huddleston, analytik bruselského think-tanku Migration Policy Group, ktorý zastrešuje rebríček MIPEX však tvrdí, že potrebné reformy by sa dali presadiť relatívne rýchlo. „Okrem toho, Únia poskytuje krajinám ako Slovensko relatívne vysoký objem peňazí podľa počtu imigrantov v krajine a ďalšie peniaze za prichýlenie utečencov. Ak by sem teda prišli migranti na základe programu Únie, Slovensko by za každého dostalo 6-tisíc eur,“ vysvetlil Huddleston pre Denník N.

Hovorí tiež, že pracujúci migranti nakoniec do systému prispievajú viac, ako z neho berú a že náklady na pomoc pri ich zaradení do spoločnosti nemusia byť vysoké.

Lepší príklad: Portugalsko

„Dobrým príkladom je Portugalsko, ktoré je síce chudobnou krajinou a prešlo si úspornými opatreniami, takže ich rozpočet na imigrantov je obmedzený, ale stále majú najlepší program pre ich integráciu. Využívajú na to napríklad dobrovoľníkov z komunity imigrantov alebo aj z väčšinovej spoločnosti,“ povedal Huddleston.

Problémom by podľa analytika neboli ani zlyhávajúce politiky pri integrácii časti slovenských Rómov.

„Sýria je krajinou, ktorá bola pred vojnou relatívne rozvinutá a žilo v nej veľa vzdelaných ľudí, Eritrejčania sú zas mladí a dynamickí ľudia, ktorí hľadajú prácu,“ hovorí Huddleston, ktorý pri hodnotení Slovenska spolupracoval s Inštitútom pre verejné otázky.

Práve Sýrčania a Eritrejčania tvoria veľkú časť migrantov, ktorí sa do Európy pokúšajú dostať na často nespôsobilých lodiach cez Stredozemné more. Časť z nich by podľa návrhu Európskej komisie mala skončiť práve u nás.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie