Denník N

Porovnania s nacistami, vymyslená prostitúcia: parlament Danka neodvolal, bol to deň plný urážok

Andrej Danko a Lucia Ďuriš Nicholsonová počas mimoriadnej schôdze. Foto – TASR
Andrej Danko a Lucia Ďuriš Nicholsonová počas mimoriadnej schôdze. Foto – TASR

O osude Andreja Danka sa rozhodlo už naobed, keď Most-Híd ohlásil, že nezahlasuje za jeho odvolanie. Priebeh schôdze však odkryl smutné stránky Národnej rady.

Andrej Danko zostáva predsedom parlamentu. Za jeho odvolanie hlasovalo len 61 poslancov, proti bolo 26, dva hlasy boli neplatné. Opozícia potrebovala 76 hlasov. Koaličný Most-Híd už napoludnie avizoval, že jeho poslanci na hlasovaní nebudú.

Pre Danka sa tým skončil deň, ktorý napriek tomu, že ho koalícia udržala vo funkcii, nebol dobrý preňho ani Národnú radu. Predseda parlamentu celé volebné obdobie hovorí, že chce pozdvihnúť úroveň slovenského parlamentarizmu. Národná rada má byť chrám, zopakoval viackrát a odhodlal sa aj na konkrétne kroky: pretlačil nový rokovací poriadok, teraz to skúša s etickým kódexom.

Nakoniec, poslancom v stredu svoj rokovací poriadok pripomenul. „Mne bolo smiešne, keď ste tu jedli keksíky a naučil som vás, že ich nesmiete jesť,“ prihovoril sa opozičným poslancom.

Napriek všetkej snahe, ak by sme mali hodnotiť parlament podľa stredy, keď prebiehala mimoriadna schôdza o odvolaní Danka z postu predsedu Národnej rady pre odpísanú rigorózku, asi by sme o národnom chráme nehovorili.

Poslanci sa navzájom obviňovali nielen z podvodov a kontaktov s mafiou, ale aj z toho, koľko mŕtvych okolo nich zostalo. Predseda SNS neváhal ísť po prirovnania až do nacistickej Tretej ríše. Podvrh, ktorý vinil podpredsedníčku Národnej rady Luciu Ďuriš Nicholsonovú z účasti na prostitúcii, zasa musela vyvracať polícia v kanadskej Ottawe.

Dvadsaťštyri minút pre Andreja Danka

Parlamentný deň sa začal o deviatej ráno. Koaliční poslanci – na rozdiel od identickej situácie spred dvoch týždňov – schválili program schôdze a predsedajúci Béla Bugár mohol otvoriť rozpravu.

Dovoľte mi ešte raz, aby som sa v prvom rade ospravedlnil občanom, že som druhýkrát musel zvolať schôdzu k tomuto problému,“ komentoval situáciu Danko vo svojom príhovore.

Po návrhu Lucie Ďuriš Nicholsonovej na Dankovo odvolanie nasledoval 24-minútový prejav predsedu parlamentu. K poslancom hovoril bez papiera a nešetril opozíciu, ani Denník N, ktorý na odpísanú rigorózku upozornil. A pripomínal svoje úspechy s príhovormi v zahraničných parlamentoch.

„Ja robím hanbu Slovensku v zahraničí? Som jediný predseda parlamentu, ktorému dovolili vystúpiť v ich parlamentoch. V ruskej dume som bol za desať rokov štvrtý politik. V srbskom parlamente piaty, v českom po Ryanovi a Jeľcinovi tretí,“ vravel.

Richard Sulík sledoval Dankovo odvolávanie z parlamentného balkóna. Foto – TASR

Keď predseda parlamentu vymenúval, koho všetkého ovládajú oligarchovia stojaci za Denníkom N (zrejme narážal na majiteľov firmy Eset, ktorí sa viackrát ohradili voči zaťahovaniu do politických bojov), zobral to zoširoka: „Čo je Denník N? Je to médium, ktoré financuje oligarcha, ktorý už ovládol Bratislavu, Nitru, pána Poliačika, Beblavého a ani sa tým na tlačových konferenciách netají.“

Poslanec Martin Poliačik v momente, keď započul svoje meno, Dankovi v parlamentnej lavici zahral malú etudu – ironicky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Danko

Slovensko

Teraz najčítanejšie