Denník N

Ešte nie je ako Fico, ale už aj Babiš začal útočiť na médiá

Český premiér Andrej Babiš sa vzdal svojho majetku a médií iba naoko. Foto – TASR
Český premiér Andrej Babiš sa vzdal svojho majetku a médií iba naoko. Foto – TASR

Chápem, že tí, o ktorých píšeme, nie sú nadšení, ale ich výlevy sú nebezpečné preto, lebo vyvolávajú protinovinársku hystériu, vraví autorka reportáže o Babišovom synovi.

Česká mediálna scéna si nenesie takú silnú traumu ako slovenská v podobe vraždy novinára Jána Kuciaka. Aj tak si však novinári v Česku museli za posledných pár rokov zvyknúť na kadečo. Na to, že prezident Miloš Zeman za bonmoty schováva poznámky o likvidácii či vyhubení žurnalistov, i na mediálnu mapu formovanú vlastníckymi ambíciami premiéra Andreja Babiša.

Búrlivá kauza českého predsedu vlády, ktorá vychádza z tajne natočenej výpovede jeho údajne vážne psychicky chorého syna, spoluobvineného v Babišovej kauze Čapí hnízdo, okrem iného ukázala, aké zraniteľné je pri súčasnom nastavení české mediálne prostredie.

Neštandardná obrana Babiša

Znovu sa otvorila otázka, či sú médiá, ktoré si Babiš odložil do zvereneckého fondu, schopné písať o kauzách svojho „šéfa“ s verejným záujmom na srdci. No predovšetkým sa zostrila rétorika voči tým najzraniteľnejším účastníkom „hry“, teda samotným novinárom a celej ich profesii.

„Televízia Seznam zabŕdla do rodinného zázemia premiéra, dokonca do chorobopisu jeho syna. Tým sa jej vlastník Ivo Lukačovič zaradil medzi magnátov podozrievaných z toho, že svoje médiá zneužívajú na vlastný biznis. A muž, ktorý si doposiaľ prísne strážil svoje súkromie, musí počítať s tým, že to nabudúce bude už vec verejná,“ napísal v piatok najčítanejší seriózny český denník Mladá fronta Dnes (MfD), patriaci do Babišovho portfólia.

Tento text na komentárových stránkach sprevádzala Lukačovičova karikatúra. Po hodení do verejného priestoru spôsobil príspevok očakávaný rozruch. Len pre poriadok – pre zákon o strete záujmov musel Andrej Babiš počas svojho pôsobenia v politike uložiť svoj holding do zvereneckého fondu.

Podľa odborníkov na médiá z akademickej sféry ide o neštandardné využitie médií na obranu svojho – hoci formálne nepriameho – vlastníka.

Neskrývaná vyhrážka

„Som presvedčený, že ide o vyhrážku majiteľom Seznamu, navyše ani nie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie