Denník N

Britský politológ: EÚ ponúkla Britom najlepšiu možnú dohodu, ak ju Mayová nepresadí, asi skončí

Odporcovia Brexitu s transparentom, či brexit stojí za to. Foto - TASR/AP
Odporcovia Brexitu s transparentom, či brexit stojí za to. Foto – TASR/AP

Historici budú mať čo skúmať, hovorí o dvoch rokoch rokovania o brexite Tim Haughton. Politológ z Birminghamskej univerzity, ktorý sa zaujíma aj o politiku na Slovensku, si nemyslí, že dôjde k opakovaniu referenda.

Vysvetľuje, prečo podľa neho Mayová zahrala svoje karty dobre, prečo ju rebeli v strane zrejme neodvolajú aj to, prečo dohodu s Úniou môže v parlamentne presadiť.

„Hlavná lekcia, ktorú sme sa z celého procesu brexitu naučili, je, že robiť unáhlené sľuby a vyvolať referendum, ako to spravil David Cameron, sa neodporúča,“ hovorí Haughton.

Brexit sa blíži k záveru a celý proces sprevádza veľa chaosu. Prečo je také ťažké pre Britániu opustiť Európsku úniu?

Treba vnímať tri faktory. Británia bola členským štátom Európskej únie štyri desaťročia. Rozviazať 40 rokov dlhý vzťah nie je ľahké. Po druhé, v Británii nie je jasné, aký druh brexitu chceme, alebo dokonca, či vôbec brexit chceme. A po tretie, brexit zahŕňa sériu vyjednávaní a kým v rámci Británie vládne zmätok a sú tam rozpory, na strane EÚ je túžba, aby odchod členského štátu nebol ľahký, respektíve výhodný. Ako povedala holandská politologička Catherine de Vries, Únia chce zaviesť „kritérium brexitu“ aj pre budúce prípady.

Je rozvodová dohoda s Úniou, ktorú cez víkend schválili v Bruseli, pre Britániu výhodná? Tlačila Únia až príliš alebo je to celkom dobrý kompromis?

Európska strana vyjednávala tvrdo a udržala si jednotu, ale napokon ponúkla Britom najlepšiu dohodu, akú mohla. Problém je skutočne na strane Británie,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veľká Británia a brexit

Svet

Teraz najčítanejšie