Denník N

Český sociológ: Babiš junior je zrejme obeťou kauzy, reportéri na to mali brať ohľad

Václav Štětka. Foto - archív V. Š.
Václav Štětka. Foto – archív V. Š.

Václav Štětka hovorí predovšetkým o kauze spojenej so synom českého premiéra, Andrejom Babišom mladším, a o tom, ako v nej obstáli české médiá. Reportérom Seznamu vyčíta, že nechránili súkromie „juniora“ viac, napríklad rozmazaním jeho tváre. Zároveň však nepochybuje, že Babiš starší využíva svoje médiá ako nástroj na udržanie vplyvu.

Štětka pôsobí na britskej Loughborough University a v minulosti skúmal stredoeurópske médiá a demokraciu aj na Oxfordskej univerzite.

Na začiatku kauzy bola relácia Zvláštní vyšetřovaní, ktorá uviedla reportáž s tajne získaným záznamom Andreja Babiša mladšieho. Český premiér to okrem iného označil za „hyenizmus“. Je podľa vás v tomto prípade obhájiteľné využitie skrytej kamery?

Pokiaľ ide o samotný obsah publikovaných zistení v súvislosti s Andrejom Babišom mladším, reportéri Seznam TV odviedli bezpochyby veľmi záslužnú investigatívnu prácu. Súhlasím s tým, že použitie skrytej kamery možno v takomto závažnom prípade odôvodniť verejným záujmom, ale mám výhrady k spôsobu zverejnenia takto získaných informácií i k formátu relácie ako takej.

Čo konkrétne vám na tom spracovaní prekáža?

Andrej Babiš mladší bol v reportáži prezentovaný viac-menej ako obeť celého prípadu, ktorou najskôr skutočne je, ale napriek tomu na neho reportéri nebrali rovnaký ohľad ako na obete iných káuz.

Ako teda mali podľa vás reportéri Seznamu postupovať?

Podľa môjho úsudku mu mali rozmazať tvár, rovnako aj jeho matke, obzvlášť ak existovali – a stále existujú – pochybnosti o jeho psychickom stave.

Nespochybnilo by to autenticitu nahrávok?

Tento argument neobstojí. Seznam TV by mohla tieto zábery zverejniť kedykoľvek potom, mohla si to nechať takpovediac v zálohe. Rovnako tak nemali byť v reportáži ponechané zábery umožňujúce identifikáciu bydliska. V dobe Google Maps a ďalších digitálnych nástrojov stačí pár desiatok minút na to, aby ste zistili adresu toho bytu.

Výhrady máte aj k žánru, sami autori ho označujú za dokudrámu.

Žáner „dokumentárnej detektívky“, ktorý táto relácia používa, sa mi nezdá na spracovanie tejto témy príliš vhodný. Nie je to čistá investigatívna reportáž, skôr formát na pomedzí reality show, v ktorom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie