Denník N

Komisia odporúča do rady Úradu pre verejné obstarávanie aj jeho bývalú podpredsedníčku

Danka Bekeová a Matej Ovčiarka. Komisia ich označila spomedzi šiestich kandidátov na člena rady ÚVO ako najlepších a odporúča ich menovať vláde. Koláž – TASR, N
Danka Bekeová a Matej Ovčiarka. Komisia ich označila spomedzi šiestich kandidátov na člena rady ÚVO ako najlepších a odporúča ich menovať vláde. Koláž – TASR, N

Danka Bekeová bola do júla podpredsedníčkou Úradu pre verejné obstarávanie a Matej Ovčiarka pôsobí na ministerstve životného prostredia. Oboch odporúča komisia vláde vymenovať do úradu, ktorý dohliada na vládne zákazky.

Aktualizované o 15:55 Novými členmi rady vplyvného Úradu pre verejné obstarávanie sa môžu stať Danka Bekeová a Matej Ovčiarka. Vláde ich odporučí vymenovať hodnotiaca komisia. Oznámila to po verejnom vypočutí šiestich kandidátov predsedníčka hodnotiacej komisie Zuzana Kršjaková.

Ovčiarka má pracovné skúsenosti z ministerstva životného prostredia. Aktuálne pôsobí ako generálny riaditeľ sekcie environmentálnych programov a projektov na ministerstve.

Bekeová je bývalá podpredsedníčka ÚVO. „Myslím, že môj prínos bude, aj keď budem len členkou rady,“ povedala po verejnom vypočutí pred komisiou.

Úrad pre verejné obstarávanie dokáže ovplyvniť veľké štátne zákazky. Jeho rada väčšinou zasahuje vtedy, ak sa niekomu nepozdáva prvostupňové rozhodnutie ÚVO a odvolajú sa proti jeho rozhodnutiu.

Keď chcel napríklad šéf ÚVO Miroslav Hlivák zrušiť kritizovaný tender internetového pripojenia pre školy za 64 miliónov eur (Edunet), kolegovia v odvolacej rade ho prehlasovali. Teraz je vec na súde.

Rada ÚVO má deväť členov, jedným z nich je predseda, dvaja sú podpredsedovia ÚVO. Ďalších šiestich členov navrhuje vláde na vymenovanie výberová komisia, aktuálne chýbali dvaja.

Voľné posty sa mali pôvodne obsadiť už skôr, v lete hodnotiaca komisia odporučila vláde spomedzi vtedajších záujemcov vymenovať iba jedného z kandidátov, Ľubicu Rodinovú. Vláda ju nakoniec do funkcie nevymenovala, Aktuality informovali o nezhodách v jej životopise.

Voľný je aj jeden z dvoch postov podpredsedu ÚVO, ktorých menuje vláda na návrh predsedu ÚVO. Úrad má momentálne iba jedného podpredsedu. Je ním Juraj Bugala, spájaný s podnikateľom Ivanom Kmotríkom.

Hlivák stále svojho druhého podpredsedu nevybral. „Túto tému som ešte neuzavrel a momentálne neviem uviesť, kedy tak urobím, vzhľadom na to, že pre mňa prijateľná miera kompromisu, ktorý nomináciu sprevádza, sa zúžila,“ odkázal Hlivák po svojej hovorkyni Janke Zvončekovej.

V júli sa skončilo Bekeovej funkčné obdobie na pozícii podpredsedníčky úradu, v apríli odišiel z postu podpredsedu ÚVO potichu Andrej Holák. Ten je známy aj z mýtneho tendra, keďže bol v jeho výberovej komisii. Víťazom sa stala najvyššia ponuka za zhruba 850 miliónov eur po tom, ako tri lacnejšie varianty zo súťaže vyradili.

Vo štvrtok sa Holák po druhýkrát uchádzal cez verejné vypočutie o odporúčanie do rady ÚVO. Prvýkrát neuspel na letnom verejnom vypočutí.

„Nie som človek, ktorý by sa vzdával po prvom neúspechu,“ povedal Holák na štvrtkovom verejnom vypočutí pred komisiou. O pozíciu v rade ÚVO sa uchádzali aj Marián Fačkovec, Marcela Turčanová Elena Sivová. Vláda si môže vybrať aj kandidáta, ktorého komisia neodporučila.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie