Denník N

7 dobrých správ: Najkrajšiu drevenicu Horehronia zachraňuje skupina nadšencov

Chamkovu stodolu opravuje skupina priateľov. Foto – Facebook/Boris Hochel
Chamkovu stodolu opravuje skupina priateľov. Foto – Facebook/Boris Hochel

BBC zaradila sociálnu pracovníčku z Česka medzi najinšpiratívnejšie ženy súčasnosti, slovenské nemocnice dostali nové prístroje a na Pustom hrade našli rímsku mincu. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Barack Obama pomáhal s balením jedla

Bývalý americký prezident Barack Obama prekvapil dobrovoľníkov v potravinovej banke v Chicagu. Prišiel im tam pomôcť s balením jedla pre chudobných pred najväčším americkým sviatkom vďakyvzdania.

So šiltovkou Chicago White Sox balil zemiaky po boku dobrovoľníkov neziskovej organizácie, ktorá pomáha poskytovať stravu viac ako 700 jedálniam a prístreškom v okrese Cook v štáte Illinois.

„Veríme, že nikto by nemal hladovať, najmä nie v tomto ročnom období, a preto pracujeme na vyriešení základných príčin hladu v Chicagu a okrese Cook,“ uviedli dobrovoľníci z potravinovej banky na Twitteri, kde tiež zverejnili video s návštevou exprezidenta. V ňom tiež vidno, ako sa Obama rozpráva s dvoma malými dievčatami, ktoré pomáhajú dobrovoľníkom, a hovorí im: „Robíte skvelú prácu a pomáhate. Som na vás naozaj hrdý.“

2. Medzi inšpiratívnymi ženami je aj Češka, ktorá pomáha Rómom

Britská BBC zverejnila zoznam stovky najinšpiratívnejších žien súčasnosti. Je medzi nimi aj sociálna pracovníčka z Česka. Rómka Elena Gorolová bojuje proti nútenej sterilizácii. Sama ju musela podstúpiť, keď mala 21 rokov. Keďže v Česku sa nútená sterilizácia už nepraktizuje, Gorolová bojuje za to, aby všetky dotknuté ženy získali odškodné.

„V roku 2009 za pána premiéra Fischera sa nám vláda ospravedlnila, že teraz sa to už nestáva, ako sa to stávalo nám. Pomohli sme ďalším ženám, ale hlavné je, aby ženy mohli dostať odškodnenie, že si to zaslúžia,“ povedala pre český rozhlas.

Gorolová sa snaží Rómkam pomáhať aj s inou formou diskriminácie, napríklad upozorňuje na to, že rómske rodičky dávajú spolu na jednu nemocničnú izbu.

„Hovorím si, že keď si to vyložene rómska mamička praje, že sa má s kým rozprávať – v poriadku. Osobne by som to nechcela – z toho dôvodu, že máme právo byť aj s ostatnými,“ uviedla.

3. Opravujú chátrajúcu stodolu

Nazýva sa Chamkova stodola a je najfotografovanejšou drevenicou Horehronia. V prvom rade predstavuje starú horehronskú drevenú architektúru, ale je to aj prostredím, kde sa nachádza. Za ňou sa totiž týči Kráľova hoľa.

Stav tejto stodoly sa však každý rok zhoršoval, predovšetkým pre množstvo snehu, ktorý ničil jej strechu. Zachrániť sa ju preto rozhodla skupina priateľov.

„Obnove ľudovej architektúry sa venujeme aj cez naše občianske združenie Hoblina. Majiteľov drevenice som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie