Denník N

Ľudia sa pozastavujú nad staršími rodičkami. A čo novopečení otcovia okolo päťdesiatky a vyššie?

Ilustračné foto - Flickr.com/Matthias Ripp
Ilustračné foto – Flickr.com/Matthias Ripp

Kým Renáte sa priateľky čudovali, že chce mať dieťa v štyridsiatke, Kamila kamaráti uznanlivo chválili za jeho výkonnosť, keď sa mu podarilo stať otcom v 56 rokoch.

Renáta sa vydávala relatívne mladá, nemala ani 25. Tridsiatku oslavovala čerstvo rozvedená. Z veľkej študentskej lásky nezostalo po troch rokoch manželstva takmer nič, potom žili oddelene, až podpísali papiere na súde.

Ďalšiu dekádu Renáta strávila budovaním kariéry, kúpila si byt, auto, cestovala, tešila sa z detí svojich dvoch bratov. „Je to fráza ako hrom, ale keď som mala 39, fakt som počula biologické hodiny,“ smeje sa.

V tom čase sa s partnerom, s ktorým mala dvojročný vzťah, rozhodli, že sa nebudú tehotenstvu brániť, ale povedali si, že skúšať budú maximálne dva roky, lebo sa obávali rizík vyplývajúcich z vyššieho veku prvorodičky. Renáta otehotnela po pár mesiacoch.

„Lekár mi tehotenstvo potvrdil, keď som mala 40 rokov a tri mesiace. To som hneď mala prvú skúsenosť s tým, ako sa ľudia pozerajú na tehotnú štyridsiatničku. Sestrička si ma pri odchode z ambulancie premerala a vyhlásila, že ďalšia, čo si to nechala na poslednú chvíľu. Aj mi to bolo smiešne. A teraz prichádza pointa: neviem, či je to pravidlo, ale nikto sa ma neopýtal na vek otca. Môj partner mal vtedy 56 rokov. Ak som ja bola geriatrická rodička, bol on geriatrický otec?“ pýta sa Renáta.

Ľudia to nechcú počuť

„Áno, bol, hoci výraz geriatrická, geriatrický už nepoužívame, lebo to znie drsne a ženy aj muži sa na to urážali. Hovoríme radšej o rodičke v pokročilejšom veku alebo o otcovi v pokročilejšom veku. Ale 56-ročný muž je rozhodne vo veku, ktorý sa považuje z lekárskeho hľadiska za vyšší a všeobecne za rizikovejší, a je predpoklad, že už mohol byť aj v andropauze (mužská obdoba menopauzy, pri ktorej klesá hladina testosterónu, andropauza však na rozdiel od menopauzy neznamená koniec plodnosti, pozn. red.),“ hovorí izraelský urológ so špecializáciou na endokrinológiu a mužskú plodnosť Shai Rosenberg.

Patrí k lekárom, ktorí si myslia, že vo verejnosti existuje slabé povedomie o tom, že aj vyšší vek otca má vplyv na priebeh tehotenstva a zdravie dieťaťa. „O mužskej plodnosti sa všeobecne roky nehovorilo vôbec, teraz už ľudia rozumejú, že neplodnosť nie je len problémom žien, bežne sa bavíme o tom, že aj mladí muži majú málo spermií, nie sú kvalitné a sú málo pohyblivé. Mali by sme sa však viac sústrediť aj na to, že aj keď muži môžu plodiť deti prakticky do konca svojho života, kvalita

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie