Denník N

Kiska urobil pri pozemku v Tatrách politickú chybu, aj keď právo môže byť na jeho strane

Andrej Kiska a pozemok, ktorý predtým patril zubárovi Francovi. Foto N - Tomáš Benedikovič, Monika Tódová
Andrej Kiska a pozemok, ktorý predtým patril zubárovi Francovi. Foto N – Tomáš Benedikovič, Monika Tódová

Preskúmali sme súdny spis v pozemkovej kauze Andreja Kisku a pozadie Michala Šuligu, ktorý Kiskovi pozemky predal. Šuliga je v súčasnosti stíhaný za viaceré ekonomické trestné činy. Prvé trestné konanie sa začalo desať rokov po obchode s Kiskom.

Druhého marca 2016 Andrej Kiska vystupoval vo verejnoprávnej televízii. Bol už takmer dva roky prezidentom a vyzýval ľudí, aby prišli voliť v parlamentných voľbách. „Uvedomujem si, že riešením pre mnohých je iba kompromis, mne samému pomôže, že môžem krúžkovaním podporiť ľudí, ktorí sú v strane, s ktorej programom sa viem stotožniť,“ čítal prezident tri dni pred pred voľbami prejav v bratislavskom štúdiu RTVS.

Aj v Poprade vtedy vznikol jeden písomný prejav – list zubára Jána Franca, ktorý písal Andrejovi Kiskovi. Oboznámil ho s tým, ako zistil, že pozemok, ktorý kedysi vlastnil vo Veľkom Slavkove, teraz patrí Kiskovi a udialo sa to bez toho, aby mu ho predal.

Kiska návrh Franca, ako túto záležitosť vyriešiť, neprijal, a tak ich spor rozhodoval súd. Franc ho na prvom stupni koncom októbra vyhral. Viac otázok však zostáva. Zachoval sa Kiska správne, keď dostal Francov list? Bol prezident tiež len obeťou pozemkovej mafie, alebo s ňou vedome spolupracoval? 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Kiska

Slovensko

Teraz najčítanejšie