Denník N

„Slovenský model“ sa v českej politike stal označením pre zbabelosť

Českí sociálni demokrati a Most-Híd majú rovnaký problém, a svoje konanie obhajujú navlas rovnakými výhovorkami.

Všetci sa sťažujú, stredná Európa je však neuveriteľne šťastný región. Azda nikde na svete nie je toľko politikov, ktorí sú ochotní priniesť svojmu národu a štátu aj tú najväčšiu obeť. Vydržia vo vláde, nech je akákoľvek, len aby zabránili chaosu, politickej nestabilite a nástupu fašistov.

Teda aspoň v Česku a na Slovensku, ktoré akoby chceli na sté výročie vzniku spoločného štátu ukázať, ako sa navzájom stále podobajú. Poľsko a najmä Maďarsko sú vnútropoliticky stabilné až príliš, určite viac, než je to v dobre fungujúcej demokracii vôbec možné, a vládne strany je už neraz ťažké od fašistov odlíšiť.

Českí sociálni demokrati v polovici týždňa oznámili, že by sa prebiehajúca politická kríza mala riešiť podľa „slovenského modelu“. To znamená zachovať vládnu koalíciu a vymeniť len predsedu vlády.

V odpovedi na ich nápad Andrej Babiš potvrdil, že on veru z postu premiéra nikdy, ale naozaj nikdy neodíde. A jeho hnutie sa za svojho šéfa jednoznačne postavilo. Čo je v prípade ANO logické – nejde o skutočnú politickú stranu, dokonca ani o zvnútra väčšinou prázdny stranícky obal ako v prípade OľaNO a SaS. ANO je Babišova firma a vo firme zamestnanci nehlasujú o postavení majiteľa.

Predstieranie činnosti

To všetko bolo jasné už vopred, takže návrh ČSSD bol vlastne len predstieraním činnosti v situácii, keď nešlo rovno priznať, že sa vlády budú držať zubami-nechtami, lebo im vlastne nič iné ani nezostáva.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Modrí, Most-Híd

Komentáre

Teraz najčítanejšie