Denník N

Český vedec: Psychológia je v kríze, no nejde o jediný odbor

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Vedci otestovali 28 klasických psychologických experimentov a pozitívny efekt našli len v polovici prípadov. Hoci si český psychológ myslí, že psychológia je v (replikačnej) kríze, oceňuje, že „sa na problémy pozrela a snaží sa ich riešiť“.

V Shakespearovej hre Macbeth je scéna, keď lady Macbeth zmyje svoje hriechy z prípravy vraždy kráľa Duncana tým, že si umyje ruky.

Podľa príbehu vedci pomenovali psychologický jav „efekt lady Macbeth“. Znamená, že morálnych prehreškov sa zbavujeme telesnou očistou.

Inými slovami, voda a mydlo majú schopnosť spláchnuť nielen špinu, ale aj naše hriechy.

V klasickej štúdii na túto tému z roku 2006 rozdelili 27 ľudí do dvoch skupín podľa toho, či odpisovali text, ktorý spomínal pomoc kolegovi alebo podraz.

Ukázalo sa, že v druhom prípade si ľudia vo zvýšenej miere pýtali čistiace prípravky, ak mali takú možnosť.

Problémom štúdie bola nielen minimálna vzorka, ale aj to, že sa jej výsledky nepodarilo neskôr zopakovať.

Zopakovali iba polovicu klasických štúdií

Rovnaké negatívne zistenia priniesol aj nový projekt Many Labs 2. Zúčastnili sa ho necelé dve stovky psychológov zo 60 laboratórií z 36 krajín a teritórií (Slovensko chýbalo).

Vedci otestovali 28 klasických psychologických experimentov a pozitívny efekt našli iba v polovici prípadov.

Keď sa v minulosti nepodarilo zopakovať nejaký výskum, autori pôvodnej štúdie sa niekedy vyhovárali, že v novej štúdii vedci pracovali s malou vzorkou a dizajn experimentu mierne pozmenili, takže sa s tým pôvodným nedá porovnávať.

V Many Labs 2 si tieto námietky uvedomovali, preto psychológovia zapojení do projektu konzultovali dizajn experimentov s autormi pôvodných štúdií. Do nových experimentov vedci zohnali tisícky účastníkov a v priemere ich mali až 60-násobne viac ako tie pôvodné.

Autori zistili, že neplatí nielen „efekt lady Macbeth“, ale ani zistenia štúdie, že s vyšším počtom detí v rodine rastie altruizmus súrodencov (lebo sa musia učiť spolupracovať).

Nepotvrdila sa ani štúdia, že nenápadná pripomienka tepla alebo chladu (ľudia sa hrali slovnú hru, v ktorej skladali slová ako horúčava a iné) zvyšuje presvedčenie ľudí o existencii globálneho otepľovania. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Replikačná kríza

Veda

Teraz najčítanejšie