Denník N

Banka by to robiť nemusela. Presnejšie: nemusela by to robiť takto

Katarzia počas vystúpenia v rámci odovzdávania cien Tatra banky za umenie 2018. Foto - NTB
Katarzia počas vystúpenia v rámci odovzdávania cien Tatra banky za umenie 2018. Foto – NTB

Minulý rok organizátori Cien Nadácie Tatra banky za umenie zodvihli úroveň galavečera natoľko, že sa im ju len ťažko bude v budúcnosti prekonávať.

Začiatok nemohol byť efektnejší. Odovzdávanie Cien Nadácie Tatra banky za umenie otvorilo v piatok večer sugestívne multimediálne predstavenie talianskeho kolektívu fuse*.

Domácemu publiku nemusel byť úplne cudzí – už dvakrát sa u nás predstavili v rámci festivalu Biela noc v bratislavskej Starej tržnici. Vo veľkej sále opery a baletu Slovenského národného divadla to však malo ešte o čosi magickejší výraz.

Fuse* sú známi najmä tým, že vo svojich predstaveniach dokážu veľmi efektne spojiť vedu, techniku a umenie. To priam dokonale zapadalo do koncepcie celého večera, ktorý sčasti odmoderoval inteligentný robot Pepper a nasvietil berlínsky umelec Philipp Geist, ktorý má v portfóliu prácu pre najslávnejšie divadelné a koncertné sály na svete.

„Ďakujem, že to robíte, lebo by ste to robiť nemuseli,“ zhrnula charakter celého večera v jednej vete za všetkých hudobníčka Katarzia, ktorá získala cenu pre mladých tvorcov spolu s Jonatánom Pastirčákom za výkon v inscenácii Antigona.

O úvod večera sa postaral taliansky tím fuse*. Foto – Nadácia Tatra banky
Partnerom Adely Vinczeovej, ktorá tieto ceny moderuje už tradične, bol tentoraz robot Pepper. Šaty pre Adelu tentokrát vytvoril mladý módny návrhár Lukáš Krnáč, ktorý vlani získal cenu Best Fashion Graduate, ktorú udeľuje Slovak Fashion Council. Foto – Nadácia Tatra banky

Získali dôveru

Je to presne tak, banka by to robiť nemusela – presnejšie: nemusela by to robiť takto.

Budovanie si dobrého mena oceňovaním umenia je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie