Denník N

Herci odkazujú vláde: Ste služobníci, prehodnoťte neinformovanie

Roman Polák, riaditeľ činohry SND. Foto - Tasr
Roman Polák, riaditeľ činohry SND. Foto – Tasr

Aktualizované – streda 12:40. Rozhodnutie vlády nekomunikovať s Denníkom N znepokojilo hercov Slovenského národného divadla, Astorky a Mestského divadla v Žiline.

Riaditeľ činohry Slovenského národného divadla Roman Polák napísal text Znepokojenie, ku ktorému sa postupne pridáva viacero hercov:

„So znepokojením sme prijali správu, že vláda zastavila komunikáciu s redaktormi Denníka N. Jedným z pilierov demokracie je sloboda tlače a slobodný prístup k informáciám. ‚Minister‘ znamená v latinskom jazyku ‚služobník‘. Služobník ľudu, ktorý má prepožičanú moc na základe slobodných volieb. Je prinajmenšom zvláštne, ak služobníci ľudu informujú ľud iba prostredníctvom vybraných informátorov,“ píše Polák.

Demokracia je podľa neho najväčším výdobytkom Novembra 1989. „Treba ju chrániť a rozvíjať.“

Vláda vytvára v spoločnosti múr

Polák napísal výzvu v čase, keď sa v divadle pripravuje medzinárodný festival Eurokontext.sk. Jeho hlavnou témou je múr.

„Múr, ktorý rozdeľuje, múr, ktorý vytvára napätie a nedorozumenia, bariéry. Obávame sa, že rozhodnutie vlády z minulého týždňa vytvára v našej spoločnosti múr, ktorý je zbytočný a zvyšuje napätie. Sme členovia Slovenského národného divadla, ktoré je apolitickou verejnou inštitúciou. Ale tak ako v našich inscenáciách sa snažíme reagovať na problémy doby, v ktorej žijeme, takisto ako občania sme povinní vyjadriť znepokojenie, keď cítime, že sa pootvorila Pandorina skrinka. Veríme, že vláda v záujme občanov našej vlasti prehodnotí svoje rozhodnutie.“

Okrem Poláka je pod textom podpísaný aj Daniel Rabina, riaditeľ Centra marketingu SND. K textu sa postupne podpismi od utorka pripája viacero pracovníkov a hercov: umelecký šéf Marián Amsler, riaditeľ Vlado Černý, Richard Stanke, Juraj Kemka, Lukáš Latinák, Zuzana Fialová, Ady Hajdu, Peter Šimun, Marián Labuda, Róbert Jakab, Boris Farkaš, Rebeka Poláková, Juraj Nvota, Marta Sládečková, Miro Noga, Dominika Zeleníková, Anna Šišková, Zuzana Konečná, Zuzana Porubjaková, dramaturg Andrea Domeová, Eva Pavlíková (Nitrianske divadlo), Petra Polnišová, Dano Dangl, Lukáš Zednikovič, Roman Pomajbo a ďalší.

K výzve sa pripojilo aj Mestské divadlo Žilina, ktoré podľa režiséra Eudarda Kudláča „plne podporuje výzvu SND a pripája sa k požiadavkám za znovunastolenie elemetárnej demokracie nielen v mediálnom segmente“.

„Pre mňa je to samozrejmá vec, mečiarizmus tu už raz bol,“ odpovedal Juraj Kemka na to, prečo výzvu podpísal. „Bojím sa takýchto ťahov, čo robia. Dúfam, že je to začiatok ich konca, a dúfam, že to je len ďalší klinec do ich truhly. Keď sa siaha na slobodu takýmto spôsobom, tak je to hrôzostrašné,“ myslí si.

„Politik, ktorý nie je schopný prijať kritiku, humor a satiru na svoju osobu, porušuje práva občanov na informácie, len potvrdzuje, že má blízko k autoritárskemu a totalitnému spôsobu vládnutia,“ hovorí herec Richard Stanke. Fico podľa neho zabúda, že jeho aj celú vládu platia z daní aj občania, ktorí ho nevolili. „A len dokazuje, prečo mu je Moskva bližšia, ako civilizovaný demokratický svet.“

Stanke sa zastal Denníka N: Fico sa inšpiruje u Putina a Orbána

Samolepky budú opäť v novinách

Tlačový odbor Úradu vlády v pondelok informoval, že „vláda sa rozhodla nekomunikovať s Denníkom N“, pretože sa na tom dohodli všetci členovia po skončení rokovania pred týždňom. Dôvodom je „dlhodobé tendenčné informovanie o práci kabinetu zo strany denníka, ktoré vyvrcholilo odštartovaním  samolepkovej politickej antikampane pod názvom ‚Poburuje vás tento typ vládnutia? Dajte to najavo. Nalepte si Shootyho‘ “.

V pondelok pre rozhodnutie neodpovedali na otázky hovorcovia ministerstiev vnútra, zdravotníctva alebo dopravy. Nie všetci zrejme plánujú zákaz dodržiavať. V utorok odpovedali na otázky z kancelárie Národnej rady, ministerstva zahraničných vecí, aj ministerstva školstva.

„Minister Juraj Draxler vydal komunikačnému oddeleniu pokyn, aby komunikácia ministerstva so všetkými médiami pokračovala štandardne. On sám ako minister však nebude Denníku N poskytovať dlhšie rozhovory, a to do doby, pokiaľ bude trvať výsostne politická kampaň Denníka N, ktorú aj on považuje za nenáležitú,“ povedala jeho hovorkyňa.

Denník N sa na základe infozákona opýtal na to, či sa k dohode ministrov na vláde pridal, aj ministra kultúry Mareka Maďariča. Na otázky zatiaľ neodpovedal.

Samolepky budú v novinách aj v pondelok.

Herci SND naposledy spísali výzvu minulý rok 17. novembra, kde vyzvali na odstúpenie predsedu parlamentu Pavla Pašku pre kauzy v zdravotníctve. Paška napokon aj odišiel.

Znepokojenie

So znepokojením sme prijali správu, že Vláda SR zastavila komunikáciu s redaktormi Denníka N. Jedným z pilierov demokracie je sloboda tlače a slobodný prístup k informáciám. „Minister“ znamená v latinskom jazyku „služobník“. Služobník ľudu, ktorý má prepožičanú moc na základe slobodných volieb. Je prinajmenšom zvláštne, ak služobníci ľudu informujú ľud iba prostredníctvom vybraných informátorov. Demokracia je najväčším výdobytkom Novembra 1989. Treba ju chrániť a rozvíjať.

Témou nášho medzinárodného divadelného festivalu SND Eurokontext.sk je MÚR, múr, ktorý rozdeľuje, múr, ktorý vytvára napätie a nedorozumenia, bariéry. Obávame sa, že rozhodnutie vlády z minulého týždňa vytvára v našej spoločnosti múr, ktorý je zbytočný a zvyšuje napätie. Sme členovia Slovenského národného divadla, ktoré je apolitickou verejnou inštitúciou. Ale tak ako v našich inscenáciách sa snažíme reagovať na problémy doby, v ktorej žijeme, takisto ako občania sme povinní vyjadriť znepokojenie, keď cítime, že sa pootvorila Pandorina skrinka.

Veríme, že vláda v záujme občanov našej vlasti prehodnotí svoje rozhodnutie.

doc. Roman Polák, riaditeľ Činohry SND a podpísaní pracovníci SND

Daniel Rabina, riaditeľ Centra marketingu SND

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie