Denník N

Týždňový Newsfilter: Lajčákov pakt potápa už aj Pellegrini

Peter Pellegrini a Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič
Peter Pellegrini a Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér pomáha viac SNS než ministrovi svojej strany. Sulík chce byť opäť premiér, no stále mu niečo chýba. Danko by mal radšej mlčať, ale namiesto toho chodí do televízií.

K ČSOB Smart účtu bez poplatku za vedenie môžete okrem SmartSlužieb+ teraz získať aj bonus až do výšky 150€. Založte si účet,splňte jednoduché podmienky a bonus môže byť váš.

Správy vybral a komentoval Tomáš Gális

Podcasty nájdete na: Apple – SpotifyPodbeanAmazon Alexa – RSS

1. Premiér rozhodol v prospech SNS

Do nedele sa zdalo, že celú debatu o migračnom pakte, pre odpor ku ktorému hrozí minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák demisiou, ovládne SNS. No napokon sa ozval aj premiér Peter Pellegrini. Ten sa tvári, akoby prichádzal s nejakým riešením, ale skôr je to tak, že pakt pochováva a pôjde len o to, ako zareaguje Lajčák.

Všade samý problém. SNS sa cez týždeň skutočne činila. Strana akoby zabudla na dávnejšie formulovanú žiadosť Andreja Danka, aby sa koaliční partneri nevyjadrovali k práci rezortov, ktoré vedú nominanti iných strán. Naopak, jej predstavitelia prišli s tým, že chcú „zakázať“ účasť slovenského zástupcu v Marrákeši, vyzvali Lajčáka, aby odstúpil, a žiadali premiéra Pellegriniho i šéfa Smeru Fica o „zjednanie nápravy“.

Lajčák sa bránil tým, že sa tu hráme, kto je väčší Kotleba, pohrozil demisiou, svoj názor prišiel obhajovať do rozhlasu a ešte predtým (a neúspešne) aj na zahraničný výbor parlamentu. A takisto pripravil alternatívne uznesenie, ktorým by sa mal parlament zaoberať na najbližšej schôdzi, ktorá sa začína v utorok.

Okrem SNS sa však Lajčák musel vyrovnať aj s inými problémami.

Po prvé, tak ako pred tromi rokmi pri utečeneckej kríze, aj teraz veľmi veľká časť politickej scény podlieha iracionálnym argumentom a ďalej ich šíri, vykladá text demagogickým spôsobom, snaží sa v ňom hľadať skryté významy, najmä údajné ohrozenie krajiny migrantmi. Neberie pritom do úvahy už publikované texty autorov, ktorí tam žiadne ohrozenie nenašli.

Druhým problémom je Most-Híd, ktorý sa síce už dávnejšie v tlačovom vyhlásení postavil na ministrovu stranu, ale okrem Kataríny Cséfalvayovej v tejto strane nikto nevyvinul takú aktivitu, aby sa dalo stopercentne povedať, že strana Lajčáka a jeho pakt podporia. Po víkende vieme aspoň to, že Most-Híd chce rokovať o Lajčákovom uznesení. Pesimisticky sa to však dá čítať aj tak, že Most bude opäť raz schopný v záujme prežitia koalície poprieť sám seba.

Tretím problémom je Fico, a teda celý Smer, ktorý nikdy neurobil nič, čo by jeho predseda nechcel. Expremiér sa síce k téme od minulej nedele verejne nevyjadril, ale minulotýždňové video a informácie o jeho údajnej túžbe nahradiť Lajčáka na ministerskom poste môžu byť svedectvom o tom, že Fico je vo vlastnom záujme ochotný položiť kohokoľvek vrátane ľudí, ktorí preňho dosť urobili.

A štvrtým problémom je premiér Pellegrini. Ten uprostred týždňa povedal len to, že vláda nebude k paktu OSN o migrácii pristupovať tak, aby vyvolala rozpor s parlamentom, a tiež že verí, že Lajčák kvôli tomu nerezignuje. Inak sme sa od neho nedozvedeli nič, nehovoriac o tom, že by sa premiér za svojho ministra postavil.

Rozhodne štátny tajomník a jeho strana. Až prišla nedeľa a premiér prišiel s pomerne jasným stanoviskom, že Slovensko má so znením paktu problém, že ho nepodporíme, že ekonomická migrácia je škodlivá a predstavuje aj bezpečnostné riziko a že ak by účasť v Marrákeši znamenala náš súhlas, nezúčastní sa od nás nikto.

Premiér tvrdí, že ak by právna analýza rezortu diplomacie ukázala, že účasť v Marrákeši má Slovensko k niečomu zaväzovať, verí, že Lajčák to bude rešpektovať a že zároveň neodstúpi. Premiér tvrdí, že šéf diplomacie Miroslav Lajčák s jeho postojom „nie súhlasil, ale zobral ho na vedomie“.

Mohlo by sa zdať, že ide o snahu o kompromis, ale v skutočnosti Pellegrini vyhovel SNS, ktorá svojím ráznym postojom búrlivú debatu o pakte rozbehla, a naopak, postavil sa proti Lajčákovi, ktorý na pakte trval.

Navyše sa na právnej analýze má podieľať aj štátny tajomník Lukáš Parízek. Ten je nominantom SNS. Nie je tajomstvom, že Lajčák k nemu nemá bohvieakú dôveru, čo sa ukázalo najmä vtedy, keď mu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Newsfilter

  • Newsfilter Denníka N vyberá každý večer 10 udalostí dňa. Tri najdôležitejšie vysvetľuje v dlhších bodoch, zvyšné jednou vetou. Pridáva odkazy na zaujímavé články, citát dňa, najnovšieho Shootyho a na záver Posledné slovo Braňa Bezáka
  • Píšu ho editori a editorky Denníka N Roman Pataj, Juraj Javorský, Tomáš Gális, Filip Obradovič, Jana Shemesh a Monika Tódová
  • Nové vydania zverejňujeme na webe každý pracovný deň do 20:00, v nedeľu navyše vychádza súhrnný Týždenný newsfilter. Súčasne so zverejnením na webe posielame Newsfilter aj ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Vždy nasledujúce ráno do 6:00 garantujeme zverejnenie audioverzie v predplatiteľskej aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty

Komentáre

Teraz najčítanejšie