Denník N

Šéf ŽSR Erdössy končí. Kritizoval rozpočet, minister zasa jeho

Slávnostné otvorenie novej čakárne pre cestujúcich na hlavnej stanici v Bratislave. Martin Erdössy vľavo, pri ňom minister dopravy Árpád Érsek. Foto - TASR
Slávnostné otvorenie novej čakárne pre cestujúcich na hlavnej stanici v Bratislave. Martin Erdössy vľavo, pri ňom minister dopravy Árpád Érsek. Foto – TASR

Po dvoch rokoch končí vo funkcii šéf štátnej firmy, ktorá spravuje železničné trate. Známy sa stal aj čakárňou za milión.

Generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy odchádza zo svojej funkcie. Ako dôvod odstúpenia uviedol osobné dôvody.

Podľa ministerstva dopravy ho nahradí Juraj Tkáč, ktorý pôsobil ako námestník generálneho riaditeľa pre ekonomiku.

„Po dôkladnom zvážení aktuálnej situácie som sa rozhodol odstúpiť. Mám ľudsky aj profesionálne svoju úroveň, ktorá je pre mňa dôležitá a ktorú by som si rád zachoval,“ zdôvodnil Erdössy svoje rozhodnutie.

Vo funkcii pôsobil dva roky, naposledy dôrazne kritizoval budúcoročný rozpočet pre ŽSR. Tvrdil, že peňazí je tak málo, že namiesto opráv budú musieť poruchy na tratiach riešiť odstávkou alebo obmedzovaním rýchlosti. ŽSR majú na starosti správu koľajníc.

„V tomto momente majú železnice pol miliardy (eur),“ reagoval minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd), keď rozpočet prešiel vládou. Nekomentoval, či považuje ponosy a hrozby železničiarov za osobné zlyhanie ich manažmentu, či je šéf železníc nominant strany Most-Híd, ani to, či uvažuje nad jeho odvolaním.

Opozičná strana OĽaNO videla príčiny zlého stavu koľajníc v zlom hospodárení štátnej firmy.

„Áno, (vlaky) meškajú. Dôvodom je infraštruktúra, a politickí nominanti, ktorí

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie