Denník N

Empatia nemusí byť len dobrá, ak sa príliš vžívate do utrpenia iných, môžete uškodiť sebe

Ilustračné foto - Flickr.com/Jeremy Tenenbaum
Ilustračné foto – Flickr.com/Jeremy Tenenbaum

Ak sa zžívate s osobou, ktorá trpí bolesťou, úzkosťou alebo depresiou, váš mozog aktivuje podobné oblasti ako mozog človeka, na ktorého myslíte.

Píše Jennifer Breheny Wallaceová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Váš manžel práve neuspel so žiadosťou o povýšenie a kamarátke sa vrátila rakovina prsníka. Ako chápavá partnerka a kamarátka spolu s nimi cítite ich bolesť. Nerobíte dobre. Stále ďalšie a ďalšie štúdie ukazujú, že tento prístup si berie svoju daň.

Empatia, teda schopnosť vžiť sa do pocitov niekoho iného z jeho perspektívy, zohráva kľúčovú úlohu pri spájaní ľudí. Skrýva sa za ňou radosť, ktorú pociťujete na kamarátkinej svadbe, aj bolesť, ktorú zažívate, keď niekoho vidíte trpieť.

No táto pozitívna emócia má aj svoje nevýhody, najmä keď sa niekto tak veľmi vžije do cudzích pocitov, až začne zanedbávať svoje city a potreby.

Súcitiť zdravšie

„Keď vravíme o empatickej únave, zvyčajne si ju spájame s profesiami, akými sú sestričky, lekári či sociálni pracovníci. No každý z nás sa občas ocitne v úlohe pomocníka alebo opatrovateľa, keď sa stará o chorého rodiča, o dieťa alebo o známeho,“ vraví Jamil Zaki zo Stanfordovej univerzity.

V štúdii, ktorú zverejnil odborný časopis Health Psychology, výskumníci pozorovali účinky rodičovskej empatie na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie