Denník N

Koalícia SaS, OĽaNO a zvyšok pravice sa v Bratislave rozpadla, Valla chcú podporiť jednotlivo

Spojená pravica podporovala na post bratislavského primátora Jána Mrvu, po jeho volebnom neúspechu chcú spolupracovať aj s Matúšom Vallom. Foto - Facebook Jána Mrvu
Spojená pravica podporovala na post bratislavského primátora Jána Mrvu, po jeho volebnom neúspechu chcú spolupracovať aj s Matúšom Vallom. Foto – Facebook Jána Mrvu

Najväčší klub v mestskom zastupiteľstve bude mať zrejme Team Vallo, vznikajúce menšie kluby oddelené od pravice sa nateraz hlásia k jeho podpore.

Pravicové strany, ktoré sa pred komunálnymi voľbami spojili, sa po voľbách v Bratislave rozchádzajú.

Do 45-miestneho bratislavského mestského zastupiteľstva sa dostalo 15 kandidátov spojenej pravice SaS, OĽaNO, Sme rodina, OKS, Nova, Zmena zdola a KDH, niekoľko sympatizantov mali aj medzi nezávislými kandidátmi. Spojená opozícia preto mala najlepšie šance vytvoriť najväčší klub. Nič z toho nebude, strany sa rozchádzajú a noví poslanci si tvoria samostatné menšie kluby.

Averzie a rôzne programy

„Nepodarilo sa nám dohodnúť na tom, že vytvoríme veľký klub,“ hovorí Milan Vetrák z Obyčajných ľudí, ktorý inicioval stretnutie zástupcov strán. Príčinou „rozdrobenia“ predvolebnej koalície sú podľa Vetráka priority poslancov, ich pracovné nasadenie na nasledujúce štyri roky, ale aj osobné averzie medzi ľuďmi. Práve tie sa podľa informácií Denníka N ukázali počas predvolebnej kampane a antikampaní.

Najväčší klub tak nateraz má Team Vallo, ktorý sa pred voľbami v rámci trojdohody spojil s mimoparlamentnými stranami Spolu a Progresívnym Slovenskom. Do mestského zastupiteľstva sa prekrúžkovalo 13 poslancov a do väčšiny potrebuje aspoň desať poslancov.

Vallov poslanecký klub sa ešte môže zväčšiť, keďže primátor s ponukami na spoluprácu oslovuje viacerých poslancov.

 

Čo to môže znamenať pre Valla?

Milan Vetrák z OĽaNO vysvetľuje, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Komunálne voľby 2018

Slovensko

Teraz najčítanejšie