Denník N

Volám sa Jess a v Británii som si písaním študentských prác zarobila aj na život v Tatrách

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Prinášame vám príbeh absolventky Oxfordu, ktorá si dlhé roky zarábala písaním študentských prác za peniaze. Umožnilo jej to cestovať aj prežiť niekoľko rokov na Slovensku.

Po škandále predsedu parlamentu Andreja Danka, ktorý odpísal svoju rigoróznu prácu, sa na Slovensku opäť začalo viac hovoriť o podvádzaní pri písaní študentských prác. No napadlo by vám, že sa s prácami podvádza aj vo vyspelých krajinách so skvelými školami?

Moje meno je Jess, pochádzam z Británie a som absolventkou Oxfordu. Poviem vám, ako som sa roky živila písaním prác za peniaze.

Bolo to už po tom, čo som spromovala na univerzite. Keď som ešte študovala, nikdy som neodpísala žiadny text, žiadna z mojich esejí či seminárnych prác nebola plagiátom, ani som nikomu s odpisovaním nepomáhala – skrátka, počas štúdia som nebola pri žiadnom neakademickom správaní. Všetko prišlo až neskôr.

Keď som skončila školu, nevedela som, čo robiť ďalej. Narazila som na spoločnosť, ktorá hľadala absolventov z Oxfordu či Cambridge, teda najlepších britských univerzít. Prečo práve ich? Lebo verili, že práve oni budú písať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie