Denník N

Gál: Spájanie s kotlebovcami pri voľbe ústavných sudcov by bolo porušením koaličnej zmluvy

Diskusia o Ústavnom súde. Foto N - Peter Kováč
Diskusia o Ústavnom súde. Foto N – Peter Kováč

Minister spravodlivosti Gábor Gál v diskusii Denníka N povedal, že Fico a Kaliňák neprejavili záujem o post ústavných sudcov. Poradca prezidenta Mazák povedal, že Fico určite chcel byť predseda Ústavného súdu.

Ak by koaliční partneri vládneho Mosta-Híd zo Smeru a SNS hľadali podporu pre svojich kandidátov na ústavných sudcov s Kotlebovou ĽSNS, bola by to podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála „veľmi veľmi vážna vec“ a išlo by o porušenie koaličnej zmluvy.

Minister to povedal v diskusii Denníka N o voľbe nových ústavných sudcov, ktorej sa zúčastnila aj jeho predchodkyňa na ministerstve Lucia Žitňanská (po odchode z Mosta-Híd nezávislá) a bývalý predseda Ústavného súdu Ján Mazák.

Koncom januára budú poslanci vyberať kandidátov na deväť nových ústavných sudcov. Kandidátov môžu navrhovať poslanci, vláda či rôzne inštitúcie. Na zvolenie stačí nadpolovičná väčšina prítomných poslancov, pri plnej rokovacej sále je potrebných 76 hlasov. Ak by sa Smer, SNS a kotlebovci spojili, majú aj bez Mosta matematicky dostatok hlasov, aby kandidáta zvolili.

Video: Celý záznam nájdete tu

Poslanci musia zvoliť 18 kandidátov, z ktorých prezident vyberie polovicu sudcov. Ak ich nezvolia, Ústavný súd bude nefunkčný, keďže deviatim z trinástich ústavných sudcov sa končí mandát 16. februára.

Žitňanská: Podporu Kotlebu už koalícia chcela

Lucia Žitňanská v diskusii Gálovi pripomenula, ako boli koaliční partneri Mosta-Híd počas nedávnej schôdze Národnej rady pripravení spolupracovať na poslednú chvíľu na zmene ústavy vo veci voľby ústavných sudcov aj s kotlebovcami. Koaliční

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie