Denník N

Tréner Chorvátov Dalić: Modrića nemôžem naučiť, ako hrať futbal, to už vie

Zlatko Dalič. Foto - tasr/ap
Zlatko Dalič. Foto – tasr/ap

Pred rokom o ňom takmer nikto mimo Chorvátska alebo arabských krajín nepočul, teraz ho FIFA spolu s Didierom Deschampsom a Zinedinem Zidanem zaradila do trojice finalistov na cenu najlepšieho trénera roka.

Zlatko Dalić (52), rodák z bosnianskeho Livna, napokon anketu nevyhral (zvíťazil Deschamps, tréner majstrov sveta Francúzov), no na tento rok nikdy nezabudne.

Chorváti sa na svetovom šampionáte po výborných výkonoch dostali až do finále, kde podľahli Francúzom (2:4). Hoci v priebehu posledných mesiacov sa v súvislosti s úspešnou chorvátskou reprezentáciou hovorilo aj o politike – napríklad kvôli krivej prísahe Luku Modrića – cez leto si bojovnosťou a ofenzívnym futbalom získali fanúšikov po celom svete.

„V reprezentácii musíte v prvom rade dosiahnuť tímovú súdržnosť. Ukázal som im, ako veľmi im verím, a v každom kroku som ich podporoval. Vo veľkej miere sme komunikovali, chceli sme byť ako veľká rodina. Luku Modrića nemôžem naučiť, ako má hrať futbal – to on už vie,“ povedal v telefonickom rozhovore pre Denník N a dodal:

„Ale museli sme hrať, pracovať, správať sa a žiť ako tím v pravom zmysle slova, nie iba ako skupina individuálne skvelých futbalistov. Súdržnosť a charakter boli evidentné najmä počas vyraďovacej fázy: inkasovali sme rýchly gól proti Dánsku, Rusku aj Anglicku, ale vo všetkých troch zápasoch sme sa dokázali vrátiť do hry a nakoniec zvíťazili – to je úžasné.“  

Dalić sa stal národným hrdinom, hoci ešte polroka predtým trénoval v Saudskej Arábii. Chorvátsky futbalový zväz v októbri 2017 po nevýrazných výsledkoch pár dní pred rozhodujúcim duelom kvalifikácie vonku proti Ukrajine odvolal dovtedajšieho trénera Anteho Čačića a narýchlo angažoval Dalića.

Ten v minulosti v chorvátskej lige trénoval Rijeku či Slaven Belupo, ale od roku 2010 pôsobil v Ázii: viedol Al-Faisaly, Al-Hilal a Al-Ain, s ktorým sa v roku 2016 dostal do finále ázijskej Ligy majstrov. Bol neznámym trénerom, ale vďaka úspešnému svetovému šampionátu sa neuveriteľne rýchlo presadil medzi najlepšími.

„Je ťažké

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Liga národov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie