Denník N

Danko prinútil koalíciu stiahnuť strategické dokumenty, ktoré označujú Rusko za hrozbu

Andrej Danko v ruskej dume zažil „standing ovation“. Foto – FB Andreja Danka
Andrej Danko v ruskej dume zažil „standing ovation“. Foto – FB Andreja Danka

Z rokovania Národnej rady stiahli na nátlak SNS novú verziu bezpečnostnej a obrannej stratégie, ktorú presadzuje minister zahraničia Miroslav Lajčák.

Dva dni po obnovení konfliktu na Ukrajine dosiahla prokremeľská politika SNS ďalší úspech. Andrej Danko prinútil koalíciu, aby stiahla z rokovania parlamentu návrhy novej bezpečnostnejobrannej stratégie.

Oba dokumenty pred rokom schválila vláda Roberta Fica, Slovensko sa v nich jednoznačne prihlásilo k orientácii na Západ, kritizovalo Putinovo Rusko za anexiu Krymu i za priživovanie konfliktu na Ukrajine.

SNS viac než rok bránila tomu, aby sa materiál dostal aj na rokovanie parlamentu. Napokon ho skupina opozičných poslancov zaradila na program aktuálnej schôdze. Koaliční poslanci však hneď v úvode rozhodli, že dokumenty budú opätovne vyradené z programu.

Čo bude ďalej, zatiaľ nie je jasné. Najpravdepodobnejší variant je, že vláda ich prepracuje tak, aby z nich vypadli pasáže, s ktorými SNS nesúhlasí. Do tej doby zostanú v platnosti pôvodné strategické dokumenty z roku 2005, ktoré už v ničom neodrážajú súčasné medzinárodné prostredie.

Hrnkov návrh, Bugárovo prikývnutie

Dankovi poslanci dávali v uplynulých týždňoch najavo, že nové dokumenty v ich aktuálnej podobe sú cez SNS nepriechodné. Prekážalo im, že Putinovo Rusko je v nich označované za bezpečnostnú hrozbu.

„Áno, predstavte si, že ide o Rusko. Slovensko je krajina, ktorá si nepotrebuje vytvárať nepriateľov

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ smatana@... je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Andrej Danko

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie