Denník N

Videl som, ako ukrajinský Mariupol odolal útokom zo zeme, teraz sa obáva tých z mora

Vľavo hore zbierka dobrovoľníkov z Mariupola pre front (Foto - Andrej Bán). Vľavo dole je Berďansk a pláž pri Azovskom mori (Foto - Ľuboš Groch). Vpravo vojak na kontrolnom poste pri vstupe do Mariupola (Foto - Andrej Bán)
Vľavo hore zbierka dobrovoľníkov z Mariupola pre front (Foto – Andrej Bán). Vľavo dole je Berďansk a pláž pri Azovskom mori (Foto – Ľuboš Groch). Vpravo vojak na kontrolnom poste pri vstupe do Mariupola (Foto – Andrej Bán)

Konflikt ruských a ukrajinských lodí sa síce odohral v Kerčskom prielive na Kryme, strategickým miestom, o ktoré v tomto spore ide, je však Mariupol pri Azovskom mori.

Boli sme tam s kolegom filmárom v roku 2015. Ak by ste chceli uvidieť, počuť, ba aj čuchom zacítiť „skazku“, rozprávku, ktorá vás všetkými zmyslami na chvíľu vráti do čias Sovietskeho zväzu, lepšie miesto sotva nájdete. Obsahuje všetky potrebné ingrediencie. Dymiace komíny a haly priemyselných kombinátov, pláže a prístavy, aj typické sídliská („žilyje rajony“), ktoré sú, čuduj sa svete, o niečo čistejšie a upravenejšie ako u nás.

No najmä, sú tu stopy vojny. Krutej, z pamäti nevymazateľnej. Ukrajina od roku 2014 s vypätím síl ubránila polmiliónovú strategickú metropolu na juhovýchode. Mariupol, druhý najväčší prístav krajiny, bol opakovane „zasypaný“ granátmi, mínami, raketami.

Mariupol zatiaľ odolal separom, ako tu slangovo volajú bojovníkov separatistickej Doneckej ľudovej republiky. Pcha! Moskva vždy klamala, že vojaci ruskej armády tu nebojujú (a ak aj áno, sú to iba dajakí „dovolenkári“), v terajšom konflikte na mori však už stoja proti sebe dve regulárne armády.

A vydesený svet sa bojí ďalšej fázy hybridnej vojny – tej skutočnej.

Vidíme Nový Mariupol

Mariupol v roku 2015, to nebola iba vojna „za humnami“, pocit neustáleho ohrozenia a vtedy ešte pokojné Azovské more. Bolo to najmä odhodlanie nepoddať sa agresorovi. Znie to možno pateticky, no keby ste zažili čosi podobné ako obyvatelia mesta, tiež to hovoríte.

Cesta z Mariupola na líniu bojov do Šyrokyne. Foto – Andrej Bán

Tento pocit bol zreteľný v mimovládke Nový Mariupol. Dobrovoľníci tu prakticky bez prestávky organizovali humanitárnu pomoc pre ukrajinských vojakov a dobrovoľníkov na frontových líniách. Jedlo, lieky, odevy, obuv, ale aj ručne robené bábiky a listy od detí. Bojovníci ich mali pri sebe v zákopoch.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie