Denník N

Komory a mimovládky žiadajú opakovať výber ľudí do Rady ÚVO, výsledky ich „zaskočili“

Danka Bekeová a Matej Ovčiarka. Komisia ich označila spomedzi šiestich kandidátov na člena rady ÚVO ako najlepších a odporúča ich menovať vláde. Koláž – TASR, N
Danka Bekeová a Matej Ovčiarka. Komisia ich označila spomedzi šiestich kandidátov na člena rady ÚVO ako najlepších a odporúča ich menovať vláde. Koláž – TASR, N

Úrad pre verejné obstarávanie je mimoriadne vplyvný, rozhoduje aj o veľkých štátnych zákazkách. Aktuálne má voľné dve miesta v odvolacej rade. Ideálnych kandidátov na menovanie vláde odporučila komisia, vláda však nemusí súhlasiť.

Minulotýždňový konkurz do rady vplyvného Úradu pre verejné obstarávanie spochybňujú podnikatelia aj mimovládky. Tvrdia, že na dôležitý post výberová komisia nevybrala spomedzi šiestich kandidátov toho najlepšieho.

Nadácia Zastavme korupciu a inštitút INEKO žiadajú výber zopakovať. Osem obchodných komôr a podnikateľských združení zasa požaduje detailné informácie o tom, ako a čo členovia komisie bodovali.

Komisia rozhodla, že vláde odporučí vymenovať do rady Úradu pre verejné obstarávanie jeho bývalú podpredsedníčku Danku Bekeovú a Mateja Ovčiarku, ktorý aktuálne pôsobí ako generálny riaditeľ sekcie environmentálnych programov a projektov na ministerstve životného prostredia.

„Rozhodnutie komisie minulý štvrtok nás zaskočilo a máme pocit, že sme boli na inom vypočutí,“ povedal riaditeľ INEKO Peter Goliaš s tým, že len zhrnul postrehy viacerých účastníkov verejného vypočutia na strane verejnosti.

„Výsledky procesu však vyvolávajú nedôveru a spochybňujú deklarovaný záujem vybrať odborne a morálne najlepšieho kandidáta,“ píšu zasa komory a podnikateľské združenia v spoločnom stanovisku.

Najlepšia kandidátka neprešla

Podpísala ho Americká obchodná komora, Francúzsko-slovenská obchodná komora, Holandská obchodná komora v SR, Podnikateľská aliancia Slovenska, Republiková únia zamestnávateľov, Slovak Compliance Circle, Slovensko-rakúska obchodná komora a Švédska obchodná komora v SR.

„Na verejnom vypočutí kandidátov mohla verejnosť vidieť odbornú spôsobilosť všetkých šiestich kandidátov, pričom bolo zrejmé, že najmä vystúpenie jednej kandidátky

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie