Denník N

Šéfka VšZP spochybnila Kalavskú: Úspora na liekoch sa dala urobiť bez poškodenia pacientov

Ľubica Hlinková. Foto Denník N - Vladimír Šimíček
Ľubica Hlinková. Foto Denník N – Vladimír Šimíček

Nová generálna riaditeľka Všeobecnej zdravotnej poisťovne Ľubica Hlinková sa do vyššej funkcie dostala za riaditeľa poisťovne Marcela Foraia, ktorý musel odísť po zmluvách s tetou Ankou. Hlinková musela hneď od začiatku vysvetľovať, ako získala byt od ministerstva vnútra s rozlohou 84 štvorcových metrov v Bratislave za menej ako desaťtisíc eur.

Funkciu ponúkla Hlinkovej ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, ktorej rozhodnutie nepodpísať úspory na liekoch Hlinková vo svojom prvom interview spochybňuje. Tvrdí, že ušetriť na liekoch mohla ministerka bez toho, aby sa to pacientov dotklo. S ministerstvom sa sporí aj o rozpočet poisťovne.

Ministerka zdravotníctva odmietla revíziu úhrad liekov, ktorá mohla ušetriť poisťovniam najmenej 50 miliónov. Rozhodla sa dobre?

Revízia je štandardné opatrenie ministerstva zdravotníctva, kde sa prihliada na výdavky na lieky. Pre nás je veľmi dobrým nástrojom, aby sme si vedeli výdavky znižovať. Rešpektujem rozhodnutie pani ministerky, že revíziu nepodpísala. Zrejme dala prednosť medicínskemu odôvodneniu pred ekonomickým. Ale výrobca liekov má veľa možností, ako vie eliminovať nedoplatok liekov pre pacientov. Sme členmi kategorizačnej rady, ale tá je len poradný orgán.

V kategorizačnej rade však váš zástupca nehlasoval za revíziu, nepodporil ju.

Zrejme tiež uprednostnil medicínske hľadisko pred finančným. Stojíme si však za tým, že revízia úhrad je potrebná. Diskusia sa viedla o tom, že by pacientom stúpli doplatky. Revízia úhrad znamená, že pacient má vždy náhradu, kde nie je doplatok, alebo je len minimálny. A ak by aj vznikol doplatok, výrobca ho môže eliminovať – zníži cenu, alebo pri doplatku nad 47 eur tento doplatok môže firma kompenzovať úplne na nulu. Sú spôsoby, ako by sme to zvládli tak, aby to pacient nepocítil.

Revízia sa teda dala podľa vás urobiť tak, že by to pacient nepocítil?

So Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv sme vybrali skupinu pacientov, u ktorých sa z medicínskych dôvodov nemohla vymeniť liečba. Ak by sa u nich zmenil liek, malo by to dosah na ich zdravotný stav. Vedeli sme ich eliminovať a upraviť to tak, aby im doplatky nestúpli. Pre systém by bolo veľmi vhodné, aby sa revízia urobila.

Koľko bolo pacientov, u ktorých sa nedal zameniť liek?

Hovoríme o stovkách pacientov.

Niektoré pacientske organizácie tvrdili, že ak by sa revízia prijala tak, ako ju navrhla Dôvera, na niektorých pacientov by to malo devastačné dôsledky. Podľa vás to tak nie je?

Mali sme vyčleniť rizikových pacientov, mali sme viac diskutovať a zvládnuť postup u pacientov, u ktorých nemôže dôjsť k zámene lieku.

Ministerka s premiérom Petrom Pellegrinim dali farmaceutickým firmám 48 hodín a ultimátum, aby prisľúbili, že po revízii znížia doplatky. Prečo to podľa vás neprijali?

Možno to bolo krátkosťou času. Pamätám si, že pri ozdravnom pláne sme predložili výrobcom návrhy cien a úhrad, ktoré sme boli ochotní zaplatiť. Diskusie netrvali zo dňa na deň a museli si to nechať schváliť centrálami. Ale revízia je iný prípad. Neviem, prečo to nevyužili.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie