Denník N

Lubyová ukazuje, ako chce odoberať tituly. Podľa Draxlera chce prekryť Dankovu rigorózku

Foto - tasr
Foto – tasr

O tom, čo je plagiát, musí rozhodnúť súd. Hranica na odobratie titulu má byť najviac tri roky, ak niekto odovzdá cudziu prácu, má to byť desať rokov.

Od mája budúceho roka by malo byť možné odobrať vysokoškolské tituly. Nielen bakalárske a magisterské, ale aj tituly docent, JUDr. alebo profesor. Ministerka školstva Martina Lubyová v pondelok večer zverejnila návrh, ako by malo odoberanie titulov vyzerať.

Predseda parlamentu a Slovenskej národnej strany Andrej Danko sa zákona, na ktorý dal politickú objednávku, obávať nemusí. Ak by ho chceli obviniť z plagiátorstva, musel by o tom najskôr rozhodnúť súd. A ak by mu prácu vypracoval niekto iný, bolo by to už premlčané, lebo jeho rigorózna práca je z roku 2000.

Ministerka navrhuje, aby bolo možné odobrať tituly do troch rokov, ak bol spáchaný trestný čin. O tom, či išlo o trestný čin, musí najskôr právoplatne rozhodnúť súd. Medzi trestné činy, pre ktoré je možné titul odobrať, patrí aj plagiátorstvo. Ak teda študent odovzdá plagiát, musí o tom rozhodnúť najskôr súd a až potom mu môže univerzita titul odobrať.

Pri ďalších dvoch dôvodoch na odobratie titulu je lehota dlhšia – až desať rokov. Ide napríklad o situáciu, ak záverečnú prácu vypracoval niekto iný alebo študent nezískal riadne predchádzajúce vzdelanie. V takom prípade sa titul bude dať odobrať aj desať rokov po jeho získaní.

Ministerka novelu zákona už predložila do pripomienkového konania.

O plagiáte musí rozhodnúť súd

Práve podmienku, že pri plagiáte musí rozhodnúť súd, viacerí kritizujú. Medzi nimi aj bývalý minister školstva za Smer Juraj Draxler, podľa ktorého sa tak konania zbytočne predĺžia.

„Ide viac o snahu v tejto chvíli zahrať do autu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie