Denník N

Bioetik Sýkora o editovaní ľudskej DNA: Čelíme aj riziku vzniku novej genetickej aristokracie

Peter Sýkora je zakladateľom a riaditeľom Centra pre bioetiku Katedry filozofie a aplikovanej filozofie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Foto N – Vladimír Šimíček
Peter Sýkora je zakladateľom a riaditeľom Centra pre bioetiku Katedry filozofie a aplikovanej filozofie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Foto N – Vladimír Šimíček

Bioetik Peter Sýkora je proti tomu, aby sa v súčasnosti využívala technika editovania genómu na vylepšovanie ľudí. „Bol by som veľmi opatrný, lebo sa tu dostávame na vratkú pôdu eugeniky.“

Najúspešnejšia metóda na editovanie genómu sa volá CRISPR/Cas9. Bola vyvinutá v roku 2012. „Ide o jednu z najväčších vedeckých revolúcií v biológii za ostatné roky. Tak ako svojou presnosťou priniesol Hubblov teleskop revolúciu do astrofyziky, prinieslo editovanie genómu metódou CRISPR/Cas9 revolúciu do biológie,“ vraví pre Denník N bioetik PETER SÝKORA.

Pred pár týždňami sa narodili dvojičky Lulu a Nana, ktorým čínsky vedec Che Ťien-kchuej ako prvý človek v dejinách vylepšil genóm. Vedec povedal, že je na svoju prácu hrdý. Právom?

Vo svete je viacero vedcov, ktorí by dokázali spraviť to, čo on. No rešpektujú vedeckú etiku a uvedomujú si, že technika sa nemôže nasadiť predčasne, pretože v tejto chvíli sa spája s veľkým rizikom. Takže správanie čínskeho vedca považujem – tak ako drvivá väčšina vedeckej komunity na celom svete – za nezodpovedné. Na techniku editovania génov ľudí to môže mať negatívny vplyv, lebo hrozí, že ju ľudia a priori zavrhnú. Ak by sa takej vlny chytili populistickí politici a začali by prijímať zákony o úplnom zákaze editovania genómu, bola by to tragédia. Vidíme, aký majú ľudia odpor proti geneticky modifikovaným rastlinám – tak ako asi budú prijímať geneticky modifikovaných ľudí, ak sa bude o technike hovoriť v negatívnom svetle? V tejto chvíli však netreba prepadať panike – počin čínskeho vedca iní vedci odsúdili a nesúhlasia s ním.

Dosiahol čínsky vedec významný vedecký míľnik?

Je to historický zlom. Prirovnal by som to k tomu, keď človek vystúpil na Mesiac.

V čom je to také dôležité?

Po prvý raz v dejinách sa stalo, že človek cielene a zmysluplne zmenil ľudský genóm. Je to, ako keby človek prevzal zodpovednosť za vlastnú evolúciu. Podľa dostupných informácií nejde o podvod a k editovaniu genómu detí naozaj došlo. Zmeny, ktoré čínsky vedec a jeho tím vykonal, sú dedičné – to znamená, že sa budú prenášať aj do ďalších generácií.

Peter Sýkora (1956) 

Je bioetik. Vyštudoval biológiu na Univerzite Karlovej v Prahe. Najprv sa 20 rokov venoval biomedicínskemu výskumu, neskôr sa orientoval na filozofiu a bioetiku. Pracoval a prednášal na viacerých univerzitách v zahraničí vrátane USA, Veľkej Británie a Singapuru. Je zakladateľom a riaditeľom Centra pre bioetiku Katedry filozofie a aplikovanej filozofie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Ostatné roky prednáša a publikuje doma aj v zahraničí o etike editovania génov u ľudí. Od októbra tohto roka pôsobí na univerzite aj ako prorektor pre kvalitu a vedu.

Prečo sa vedci postavili proti aktivitám čínskeho vedca, ktorý editoval genóm detí?

Problémom je, že metóda CRISPR/Cas9 na editovanie genómu je síce mimoriadne presná, no nie je presná absolútne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Rozhovory

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie