Denník N

Komunisti bľabotali o imperialistoch, dnešní politici o imigrantoch

Andreja Danka a Miloša Jakeša spája aj to, že obaja sú ľuďom na smiech. Foto N - Tomáš Benedikovič a TASR
Andreja Danka a Miloša Jakeša spája aj to, že obaja sú ľuďom na smiech. Foto N – Tomáš Benedikovič a TASR

Vládni politici na nás sypú ideologickú hlušinu, ktorá zabraňuje spoločnosti normálne premýšľať. Je najvyšší čas sa brániť.

„Viac-menej sme za všetko ako keby zodpovední. Nie je chlieb, čo robí vláda? Pýta sa niekto v kapitalizme takúto otázku? Vôbec nie, vôbec mu nenapadne spájať svoju vládu, že pekár neupiekol chlieb. Kritizujú pekára.“

Toľko ku kapitalizmu, ktorého podstatu Andrejovi Dankovi objasnil už v júli 1989 posledný pohlavár komunistického režimu Miloš Jakeš.

Tento Jakešov výrok bol však zhodou okolností aj jediný, ktorý sa dá považovať za úprimný a dokonca rozumný zo všetkých, čo kedy vyslovil. Tie zvyšné boli vždy len súčasťou ideologickej hlušiny, ktorej účelom bolo zabrániť spoločnosti – ovládanej mocenským aparátom – normálne premýšľať.

Keď každý deň od rána do večera počúvate z rozhlasu a televízie nezmyselný bľabot, prestanete používať rozum. Majstrom prázdnoty bol Gustáv Husák z roku 1982: „Reakčné imperialistické, antisocialistické a kontrarevolučné sily sa snažia využiť každú príležitosť… na oslabenie a rozvrat socializmu…“ Týmto jazykovým smetiskom sa vtedy brodila celá spoločnosť a dnes je zrejmé, že bolo len otázkou času, kedy sa sklerotický systém založený na bľabote zrúti.

Útek do fikcie

Podobný jazyk používa dnešná politická trieda. Do verejného priestoru sype bezobsažnú hlušinu slov a snaží sa ňou zakryť čoraz zreteľnejšiu sklerózu systému, ktorý reprezentuje. Nemá zmysel rozoberať jednotlivé výroky Andreja Danka, Roberta Fica alebo Bélu Bugára. Hoci tie Dankove vynikajú hlúposťou, Ficove zlobou a Bugárove

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie