Denník N

Čupka zo Zelenej hliadky: Využime dáta ako New York, bude menej nehôd, stromy budú zdravšie

Matúš Čupka. Foto N – Vladimír Šimíček
Matúš Čupka. Foto N – Vladimír Šimíček

Matúš Čupka odovzdáva Zelenú hliadku. Po prehratých voľbách starostu Nového Mesta už nechce viesť združenie, ktoré upratuje Bratislavu, chce však ďalej pracovať pre mesto.

Matúš Čupka rozpráva aj o tom,

  • ako proti nemu v kampani stáli falošní diskutéri,
  • prečo sa nedohodol s Matúšom Vallom,
  • ako znížiť počet nehôd v Bratislave,
  • ako by si každý mohol pozrieť stav stromu pri svojom dome,
  • kam ide pracovať a či ešte vezme do ruky lopatu.

 

Volebná noc bola bola v Bratislave aj po Slovensku euforická v štáboch aktivistov a nových ľudí v politike. Vy ste zažívali iný príbeh. Aký to bol pocit, keď ste videli, že prehrávate?

Bolo to veľmi nepríjemné. Mal som pozitívnu a optimistickú kampaň, vnútorne som sa nastavil tak, že naša práca a energia sa pretaví na úspech. Najviac ubíjajúce, najbolestivejšie boli nočné výsledky z okrskov, kde sme mali pozorovateľov. Tam som prehrával v pomere 1:2, 1:3. Keď sme sa ráno zobudili, napokon nebol výsledok až taký zlý. Starosta Nového Mesta Rudolf Kusý mal zhruba 9000 hlasov a ja som mal takmer 5800.

Čo ste urobili zle? Prečo sa to tak skončilo?

To je veľmi ťažké povedať. Základná chyba je, že sme sa osobne nedostali ku kľúčovému počtu ľudí, ktorých sme potrebovali. To je kritika na mňa a napríklad dní, keď som si povedal, že radšej napíšem blog. Mohol som ísť do terénu a zvoniť ľuďom na bránach. A možno som podcenil komunikáciu na sociálnych sieťach. Naša konkurencia a aj štýl, aký diktoval Matúš Vallo, boli výraznejšie.

Čo pre vás znamená prehra ako pre aktivistu? Je to signál, že máte s aktivizmom skončiť?

Určite nie. Politický kapitál a dôvera napokon bola silná. Pred jeden a pol rokom by mi dalo hlas možno 50 ľudí. Dodalo mi to zároveň dobrý pocit, že v Novom Meste je okolo 5800 ľudí, ktorí o zmene rozmýšľajú podobne. Beriem si z toho to, že by som mal ďalej makať pre mesto. Budem sa o to pokúšať ďalej, možno trochu komplikovanejšie zospodu.

Ako aktivista a kandidát ste upozornili aj na rôzne využitie veľkých dát vo svetových mestách. Ako by sa to dalo preniesť do Bratislavy?

Väčšina takýchto príkladov z Viedne, New Yorku, Kodane je prenosných do Bratislavy. Z New Yorku si určite môžeme zobrať prácu s dátami v oblasti bezpečnosti. Majú svoju Vision Zero, v ktorej si mesto dalo cieľ, aby na uliciach pri dopravných nehodách počas roka nezomrel ani jeden človek.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Komunálne voľby 2018

Slovensko

Teraz najčítanejšie