Denník N

Príbeh vyhorenej kaviarne Roland, kam aj Dzurinda zobral Merkelovú

Zničená kaviareň Roland v secesnej budove bývalej banky. Foto - TASR
Zničená kaviareň Roland v secesnej budove bývalej banky. Foto – TASR

Počas požiaru na vianočných trhoch vyhorela aj legendárna kaviareň Roland v secesnej budove z minulého storočia, ktorá je vyhlásenou národnou pamiatkou.

Vysoké stropy pôvodne bankovej haly, zachovaný bankový trezor, dominantná socha Pegasa či secesné mozaiky – aj takto Bratislavčania či turisti poznajú kaviareň Roland na Hlavnom námestí.

Budovu, v ktorej sídli, v stredu popoludní pohltil požiar. V jednom z vianočných stánkov na Hlavnom námestí vybuchla propán-butánová fľaša a oheň sa rozšíril aj do kaviarne. Hlavné námestie a budovy v bezprostrednej blízkosti evakuovali.

Podľa magistrátu stánok, v ktorom požiar vypukol, nebol oficiálne na vianočné trhy evidovaný. „S hlavným mestom nemali majitelia stánku podpísanú nájomnú zmluvu a ani hlavné mesto nepožiadali o zaujatie verejného priestranstva,“ povedala hovorkyňa mesta.

K poškodeniu budovy Kooperativy sa vyjadril aj novozvolený primátor Matúš Vallo, ktorý nerozumie, ako je možné, že na oficiálnych vianočných trhoch bol stánok, ktorý nebol zaevidovaný.

Majiteľ kaviarne Roland odhadol škodu na 200-tisíc eur.

Foto N – Vladimír Šimíček

Foto – TASR

Najprv banka, potom kaviareň

Roland, jedna z najznámejších bratislavských kaviarní, sídli v budove bývalej Uhorskej eskontnej a zmenárenskej banky, ktorá ju v roku 1911 postavila ako svoje reprezentatívne sídlo v secesnom štýle. V rovnakom štýle je napríklad postavená aj väčšina Štúrovej ulice.

Rolandov palác (ako sa budova banky tiež laicky nazýva) sa však podľa bratislavského sprievodcu Romana Delikáta preslávil najmä kaviarňou, ktorá tu bola viac než 70 rokov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Slovensko

Teraz najčítanejšie