Denník N

Obchod s palmovým olejom je ako zlatá horúčka, nehľadí sa na prírodu ani na ľudské práva

Odlesňovanie kvôli palme olejovej v Ázii. Foto - Fotolia
Odlesňovanie kvôli palme olejovej v Ázii. Foto – Fotolia

Ekológ Tomáš Derka z Univerzity Komenského varuje, že palmový olej sa pestuje v biologicky najcennejších oblastiach s najväčšou diverzitou. Podľa neho nie je to isté rozorať jeden hektár stepi na Ukrajine a vyklčovať jeden hektár tropického lesa na Borneu.

Plantáže palmy olejovej, z ktorej sa vyrába palmový olej, významným spôsobom ohrozujú biodiverzitu na Zemi a podľa odhadov Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) predstavujú v tejto chvíli riziko pre 193 ohrozených druhov, medzi nimi sú orangutany, gibony alebo tigre.

Ak by sa pestovanie palmy olejovej rozšírilo do ďalších krajín v Afrike a Amerike, ohrozené by boli ďalšie desiatky druhov cicavcov a vtákov, uvádza správa IUCN.

Podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) zhruba polovica ľudí na svete používa palmový olej v potravinách, ktoré konzumujú.

Okrem nich je palmový olej aj v kozmetike, čistiacich produktoch alebo biopalivách.

Produkt sa najviac vyváža do Európy, Číny, Indie, Spojených štátov, Japonska a Pakistanu.

Pestujeme na rozlohe piatich Slovenských republík

Medzi rokmi 1980 až 2014 sa produkcia palmového oleja zvýšila z 4,5 milióna ton na 70 miliónov ton, čo znamená, že za obdobie 34 rokov došlo k 15-násobnému nárastu.

IUCN očakáva, že do roku 2050 bude dopyt po palmovom oleji rásť každý rok o 1,7 percenta.

Zo satelitných dát podľa organizácie na ochranu prírody vyplýva, že palma olejová sa v súčasnosti pestuje na rozlohe okolo 25 miliónov hektárov (z toho asi 6 miliónov hektárov tvoria drobné farmy).

Ide o rozlohu zhruba piatich Slovenských republík.

Väčšina, až 85 percent globálnej ponuky palmového oleja, pochádza z Indonézie a Malajzie, nasledujú Thajsko, Kolumbia a Nigéria. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie