Denník N

Zápas o majstra sveta v šachu trval tri týždne, možno preto budú meniť pravidlá

Carlsen (vpravo) v. Caruana. Foto - TASR/AP
Carlsen (vpravo) v. Caruana. Foto – TASR/AP

Autor je šachový veľmajster a lektor kritického myslenia

V Londýne sa v stredu skončil historicky najtesnejší súboj o šachovú korunu. Všetkých dvanásť partií zápasu medzi Nórom Magnusom Carlsenom a Američanom Fabianom Caruanom sa skončilo remízou.

Rozhodnúť musel tajbrejk, teda partie zrýchleným tempom, v ktorých už dominoval obhajca titulu, dvadsaťsedemročný Carlsen. Zvíťazil 3:0 a ďalšie dva roky bude vládnuť šachovému svetu.

Zlomovým bodom zápasu bola prvá partia tajbrejku, v ktorej Caruana spravil chybu v 37. ťahu, v okamihu, keď obaja hráči mali už len približne po minúte času na rozmýšľanie.

Caruana po krátkom váhaní urobil prehrávajúci ťah kráľom. O osude zápasu, ktorý trval tri týždne, tak rozhodlo len osem sekúnd, ktoré Caruana rozmýšľal, kým sa dopustil rozhodujúcej chyby.

V ďalších partiách rozstrelu už Carlsen psychicky nalomeného Američana k ničomu nepustil. „Po prvom víťazstve som sa upokojil a hral dobrý šach,“ uviedol na tlačovej konferencii po skončení zápasu.

Staronový majster sveta bezpečne zvíťazil, stal sa však aj terčom kritiky za svoju vyčkávaciu stratégiu v základnej časti zápasu. Carlsen sa dokonca niekedy uspokojil s remízou aj v lepších pozíciách, keď mohol oprávnene hrať na výhru.

To na Twitteri kritizoval legendárny Garri Kasparov, ktorý naznačil, že mladý Nór stráca nervy. „Je plným právom Kasparova zverejňovať hlúpe

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie