Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O mužovi, ktorý vyrazil sám na cestu naprieč Antarktídou, ktorú pred ním ešte nikto nedokončil

www.colinobrady.com
www.colinobrady.com

Priveľa aj primálo jedla ho zabije, musel sa rozhodnúť presne.

Colin O’Brady sa 3. novembra vybral na riskantnú cestu, ktorú pred ním ešte nikto nedokončil: chce prejsť Antarktídu celkom sám. Mal by to zvládnuť do januára. Kľúčový problém sú zásoby jedla. Ak ho bude mať priveľa, spomalí ho to a nedôjde do cieľa. Ak ho bude mať málo, zahynie od hladu.

V tomto texte sa novinár Alex Hutchinson venuje všetkým nástrahám, ktoré O’Bradyho čakajú. Ten sa na výpravu pripravoval s vedeckou pedantnosťou a pýtal sa mnohých ľudí, akú expedíciu považujú za úspešnú: „Takú, keď na jej konci zjete posledný zvyšok zásob, alebo takú, keď v nej ešte zostane rezerva na päť či sedem dní?“ Na jeho prekvapenie sa experti nedokázali zhodnúť. On si vybral druhú možnosť a podľa toho aj výpravu plánoval.

Faktom je, že dostatok jedla je otázkou života a smrti. O’Brady musí prejsť vyše 1500 kilometrov, čo sa ešte nikomu v tomto teréne a počasí, keď býva často 40 pod nulou, nepodarilo. Jeho predchodca Henry Worsley v roku 2016 zomrel, keď tesne pred koncom požiadal o záchranu, ale už bolo neskoro. Dostal sa síce do nemocnice, ale jeho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie