Denník N

Majiteľkám bistra sa zbierajú hostia na novú prevádzku

V Žufani, bratislavskej raňajkárni, naši štamgasti ustavične zabúdajú zaplatiť. Je to pre nás signál, že sa cítia ako doma. Preto sme ich požiadali o pomoc. 

Navodiť v podniku domácku atmosféru, dosiahnuť, aby sa hosť uvoľnil a rád sa vrátil považujem za výzvu. Je to recept, ktorý sa dlho ladí, hľadajú sa správne ingrediencie, pomery. Vyžaduje autenticitu, dobrý úmysel, veľa práce, spoločného nasadenia.

Ako sa to podarilo nám?

Stretli sme sa tri – architektka a dve kulturologičky. Na kariérnom rázcestí, kedy sme vedeli, že chceme vlastný projekt v gastre. Síce sme “mimo fachu” a bez zásadnejších skúseností, ale cítili sme veľkú túžbu variť a hostiť ľudí. Nám samým chýbalo miesto, kde sa naladíš do dňa dobrým jedlom. Po zvonení budíka nebežíš v chvate do práce, ale venuješ si čas. Čas na čítanie novín, stretnutie sa so známym alebo na vlastné myšlienky. Pred troma rokmi sme si otvorili uprostred sídliska raňajkáreň.

Vsadili sme na našu tradičnú kuchyňu, oprášili sme recepty na kaše, polievky, prívarky, naučili sa piecť mrežovníky a žĺtkové rezy.

Skúšali sme správne normovať jedlo varené v dvadsať litrových hrncoch, privykali si vstávať o 5tej nadránom, googliť dodávateľov mäsa a orechov.

Počítať marže, opravovať tečúce sifóny, klopať po úradoch, chystať podklady na mzdy. Vždy prítomné v bistre, zaprášané od múky, v nasadení prinášať dobrú službu, kus nás. Prijímať a školiť ľudí, tím. Dnes nás je dvadsať, ktorí sa spolu snažíme robiť naším hosťom deň. Pozývame ich do našej verejnej obývačky.

Ako sa máme po trojročnici? Ľudia nám fandia. S mnohými hosťami sa poznáme po mene, spriatelili sme sa. Je nás veľa. Bratislava nás pozná.

Vnímame, že sa nám podarilo vytvoriť priestor, kde sa ľudia cítia dobre. Miesto, kam vstupuješ ako cudzinec a usádzaš sa ako doma na gauč. Snáď jediné široko-ďaleko, kde ti nie je trápne, vylízať po sebe tanier.

Vyvíjame sa, učíme. Preto sme si trúfli naších hostí žiadať o spoluprácu, o pomoc otvoriť novú, lepšiu, zrelšiu Žufaňu. 

Chceme urobiť Žufaňu udržateľným miestom, mnohé zlepšiť. Chceme spolupracovať s lokálnymi dodávateľmi, prezentovať slovenské produkty, priniesť do mesta rodinné nedeľné obedy, minimalizovať plastové obaly. Chceme ponúknuť priestor pre kreatívnu prácu, kde ľudia vymyslia, ako svojimi vlastnými snami posunú naše mesto vpred.

Aby sme to dosiahli, musíme sa presťahovať, postaviť Žufaňu nanovo.

Sme rady, že už nato nie sme samé. Si v tom s nami?

Podporiť nás môžeš tu.

Jana Hoosová, spolumajiteľka bistra Žufaňa

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie